Nedjelja, 5 Maja, 2024
No menu items!

ZDRAVSTVENI RADNICI PORUČUJU: PETARDE NISU IGRAČKE, POVREDE DOVODE DO INVALIDITETA

Doček Nove godine uvijek je popraćen upotrebom pirotehničkih sredstava čija upotreba često dovodi do teških povreda, ali i invaliditeta. Zdravstveni radnici naglašavaju kako petarde i druga pirotehnička sredstva nisu igračke i da toga prije svega trebaju biti svjesni njihovi roditelji.

Azra Pašić, doktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, naglasila je kako u saradnji sa policijskim službenicima pogotovo uoči novogodišnjih praznika upozoravaju građane da bi praznike trebalo proslavljati uz sreću, a ne pucnjavu.

”Bitno je znati da nema bezopasnog pirotehničkog sredstva iako se reklamiraju kao takvi, a upravo njihovom upotrebom praznici ostaju u lošem sjećanju. Petarde, manji vatrometi i druga slična eksplozivna sredstva su opasna i kada njima rukuju odrasli, a ne djeca. Roditelji trebaju znati da to nisu igračke”, pojasnila je doktorica Pašić.

Upotreba pirotehnike izaziva teške povrede

Doktorica je navela da upotreba pirotehnike izaziva teške tjelesne povrede, često šake od opekotina do amputacije prsta, zatim povrede lica, oka gdje u većini slučajeva dolazi do potpunog gubitka vida.

”Dakle, posljedice su povrede koje se dugo liječe i koje nažalost nerijetko ostavljaju i invaliditet za sobom. Porazan je podatak da se naše intervencije u najvećem broju odnose na djecu uzrasta od šest do 12 godina koje i pored inspekcijskih kontrola uspiju nelegalno nabaviti petarde i druga eksplozivna sredstva”, dodala je doktorica Pašić.

Prošle Nove godine nije bilo mnogo intervencija u Hitnoj pomoći KS, ali naša sagovornica je navela kako je svaki pojedinačan i sporadičan slučaj težak sam za sebe.

”Djeci su najveći uzor roditelji koji bi im zapravo svojim ponašanjem trebali pokazati šta je ispravno. U ovom slučaju oni postaju loš primjer jer ukoliko dijete vidi da njegov otac ili majka praznike proslavljaju uz korištenje petardi, vatrometa i sl., onda oni zaključuju da je to sasvim uredu i ne vide u tome ništa loše”, poručila je doktorica Pašić.

Kontaktirali smo i Vijeće roditelja KS gdje su nam naglasili da se niz aktivnosti provodi u osnovnim i srednjim školama kroz koje se djeci nastoji objasniti koliko je opasna upotreba pirotehnike te kakve to posljedice sa sobom nosi.

”Značajan utjecaj imaju policajci u zajednici za koje smatram da bi ih trebalo biti i više. Oni vrše edukaciju djece u osnovnim školama, dok sa srednjoškolskim uzrastom najviše komuniciraju roditelji, staratelji, nastavničko i pedagoško osoblje. Svi apeli idu u smijeru suzbijanja upotrebe pirotehničkih sredstava, a i mi roditelji se trudimo poštovati sve zakonske odredbe kada je ova tema uz pitanju”, rekla nam je Dijana Ćirić – Parla iz Vijeća roditelja KS, i dodala ”Nažalost kod nas je već vidljivo da je najsnažniji vršnjački utjecaj na djecu, ali evo konstantnim edukacijama nastavnika, roditelja i upozoravanja na opasnosti, nadamo se da će u budućnosti početi baviti manje tim stvarima kojima dovode u opasnost sebe i druge”.

Popularna i internet prodaja pirotehničkih sredstava

Iz MUP-a KS su napomenuli da je posjedovanje, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi kao i drugih pirotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa prekršaj za koji su propisane novčane kazne.

”One se kreću u iznosu od 300 do 900 KM (prekršaj iz člana 8. stav 3 tačka (i) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira), a za roditelje – usvojioce, odnosno staraoce maloljetnih prekršilaca prekršajne sankcije su od 400 do 1.200 KM (prekršaj iz člana 8. stav (4) tačka (f) istog Zakona)”, rekao nam je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Hadžiabdić je istakao kako je u posljednje vrijeme smanjena upotreba pirotehničkih sredstava, ali da je to problem koji nikada neće biti u potpunosti iskorijenjen te da se uvijek protiv toga treba boriti.

”Naši policijski službenici postupaju po ranije sačinjenom operativnom planu koji, između ostalog, predviđa i kontrolu svih onih lokaliteta i mjesta za koji se može očekivati da se vrši nelegalna prodaja i preprodaja pirotehničkih sredstava. Bitno je naglasiti da je dozvoljeno korištenje vatrometa koji su prethodno najavljeni te za to ne postoje sankcije”, kazao je Hadžiabdić.

Osim ulične, aktuelna je i Internet prodaja pirotehničkih sredstava, a taj domen je veoma teško zakonski regulisati i kontrolisati.

”Sarađujemo sa inspekcijskim organima i preduzimamo određene planske mjere kako preventivnog tako i represivnog karaktera tako da zajedničkim akcijama provjeravamo saznanja kojima raspolažemo, a sve u cilju sankcionisanja u skladu sa zakonom onih lica koja se bave nelegalnom prodajom i preprodajom pirotehničkih sredstava”, dodao je Hadžiabdić.

Naveo je i to da trenutna zakonska rješenja u BiH ne prepoznaju izuzetke kada je riječ o novogodišnjim praznicima osim kada je to organizovano u skladu sa zakonom.

”U Zapadnim zemljama tačno imate period kada je dozvoljeno korištenje pirotehnike kao što je recimo u Njemačkoj. Naprimjer 30. i 31. decembra možete koristiti pirotehnička sredstva bez da vas bilo ko sankcioniše. Naravno, podrazumijeva se da roditelji trebaju voditi računa o djeci”, istakao je Hadžiabdić.

Sagovornici su apelovali na građane da ne kupuju pirotehnička sredstva i njihovim korištenjem ugroze svoje, ali i tuđe živote. Također, napomenuli su da trebaju voditi računa i o životinjama pogotovo lutalicama koje često zbog toga stradaju i postaju sve više agresivnije.

Izvor: klix.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti