Srijeda, 21 Oktobra, 2020
No menu items!

Univerziteti usaglašeni: Provjera diplome od 100 do 300 KM

Nakon posljednje urgencije federalnog Ministarstva obrazovanja, koju je uputio ostalim federalnim institucijama i agencijama da završe proces revizije diploma, broj institucija koje nisu prijavile provjeru diploma, smanjio se sa 46 na 38.

Rektori javnih univerziteta na Rektorskom zboru Bosne i Hercegovine usaglasili su se o uvođenju naplate provjere diploma za najmanje 100 maraka, jer, kako su rekli, pojedini Univerziteti već naplaćuju proces provjere diploma.

Sarajevski univerzitet pripremio je prijedlog odluke da te usluge naplaćuju 200 maraka. Iz Ministarstva obrazovanja Federacije protiv su ovih poteza i uputit će inicijativu univerzitetima da odustanu od naplate.

Sveučilište u Mostaru zatražilo je naplaćivanje provjеre diploma u iznosu od 100 maraka, što ranije nije bila praksa. Banjalučki univerzitet taj proces naplaćuje 300 maraka. I Sarajevski univerzitet na sjednici Senata prije dva dana, pripremio je prijedlog odluke da tu uslugu naplaćuju 200 maraka. Naravno, ukoliko to odobri Upravni odbor Univerziteta i Vlada Kantona Sarajevo kao osnivač. Rektor Škrijelj poručuje da Univerztet ne može raditi dodatne poslove bez naplate, među kojima su i provjere diploma.

“Jer zašto bismo mi kao univerzitet koji je nekome izdao potpuno regularnu diplomu vršili provjeru besplatno to je bila odluka koja je prevagnula na senatu, oni koji sebi daju za pravo da treba sve diplome provjeravati treba da znaju da je to dodatni posao i da njega niko ne plaća i to je bila konačna odluka i smatramo da je utemeljena”, kaže Škrijelj.

Ministrica obrazovanja Federacije Elvira Dilberović poručuje da su ovakve odluke naprasno donosene kako bi se ovaj proces revizije diploma, koji je pri kraju, bespotrebno odugovlačio. Bit će upućena inicijativa svim univerzitetima da odustanu od naoplate provjere diploma.

“Javni univerziteti su dio sistema budžetiranja ne postoji logičnost da neko ko se budžetira iz kantona vlade i federacije, dajemo svake godine grant sredstva i onda ne mogu da shvatim ovakav korak koliko je on opravdan i realističan prilično neugodno sam iznenađena”, smatra Dilberović.

Govoreći o provjeri diploma, koju je zatražila Vlada Republike Srpske, od Republičke prosvjetne inspekcije, premijer Višković istakao je da je od nekoliko hljada, na provjeru u inspektorat upućeno 30 diploma. Ne očekuje spektakularne rezultate već tvrdi da je to redovan proces. Evo šta je rekao o naplaćivanju provjere diploma.

“Ako naplaćuju ja smatram lično da je to protiv zakonito i pobrinut ćemo se zato da to ne mogu raditi u narednom periodu”, kaže Višković.

Nakon posljednje urgencije federalnog Ministarstva obrazovanja, koju je uputio ostalim federalnim institucijama i agencijama da završe proces revizije diploma, broj institucija koje nisu prijavile provjeru diploma, smanjio se sa 46 na 38.

Podsjetimo da je zaključak o provjeri diploma svih uposlenih u svim federalnim organima uprave, zavodima, agencijama, pa i preduzećima u većinskom vlasništvu Federacije, donijela Vlada početkom godine. Rok od šest mjesec je davno prošao, a taj proces još nije završen.

Izvor/foto:fokus.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Ponovo rekord u BiH: Preko 920 novozaraženih korona virusom, 14 preminulih

Entitetski zavodi objavili su nove podatke o broju zaraženih u Bosni i Hercegovini. U posljednja 24 sata registrovano je...

Federacija BiH: Preporuke za građane u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva je donio i nove preporuke. Svim pravnim subjektima na području FBiH, preporučuje se...

Naučnici pronašli novi organ u grlu

Ranije su stručnjaci mislili da postoje samo mikroskopske pljuvačne žlijezde unutar nazofarinksa iza nosa, ali istraživači holandskog instituta za rak su otkrili novi set pljuvačnih žlijezda...

Predstavljen Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH

Sekretar Vlade Brčko distrikta BiH Davor Šolaja danas je na konferenciji za medije predstavio Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu...

Smrdibube lagano odlaze u zimski san

Smrdibube lagano odlaze u zimski san, ali zna se desiti da se probude iz tog sna i šta se onda dešava? Zapravo, koliko je...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -