Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

SHF 2019: Potpisan memorandum o saradnji između sedam banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima

Na marginama 2.Sarajevo Halal Fair-a (SHF) 2019, Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom korporacijom za razvoj privatnog sektora (ICD) koja djeluje pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB ) prvi put u Sarajevu organizirala je veliki sastanak direktora banaka iz cijelog svijeta koje posluju u skladu sa islamskim principima.

Tokom sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju  između Bosna Bank International, Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD), Islamic bank „Zaman-Bank“ Jsc iz Kazahstana, Islamic Bank of Guinea, Islamic Bank of Niger, United Bank of Albania i Alakhdar Bank Maroko. Ovaj Memorandum je platforma za buduću saradnju između potpisinica, ali je otvoren i za druge banke da mu pristupe.  Cilj Memoranduma je zajednička saradnja  na promociji islamskog bankarstva, promociji poslovnih događaja u cilju povezivanja tržišta,  razmjena iskustava i dobrih praksi, te promocija halal-inudstrije.

„ICD ima pristup u 54 države članice i u tim zemljama definitivno postoji interes za halal- proizvode i razvoj biznisa u ovoj oblasti. Procjenjuje se da je halal-tržište vrijedno 2,3 triliona dolara. Vjerujemo da naše finansijske institucije u kojima imamo pristup i mreža finansijskih instuitucija u kojima je ICD jedan od vlasnika mogu postati izvrsna dodatna vrijednost u osiguravanju finansiranja i kreditnih linija, a s druge strane imamo infrastrukturu za razvoj i otvaranje fabrika. Želimo da BiH postane centar halal-industrije u Evropi. Također, kroz naše članice mi možemo osigurati pristup ovih proizvoda u cijelom svijetu“, izjavio je Ayman Sejiny, direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD)

BBI banka od ranije ima potpisan memorandum o saradnji sa ICD-om.

„Ova saradnja sa BBI bankom izvrsna je prilika za BiH, jer kroz taj MoU dajemo Bosni i Hercegovini  pristup našoj mreži, od od Indonezije do Maroka, od zapadne do subsaharske Afrike. ICD ima 102 finansijske institucije u svijetu, od čega 42 u Africi  i svaki proizvod koji bude dolazio iz BiH kroz našu mrežu, mi mu možemo obezbjediti sigurnost„ kazao je Sejiny. Dodao je da je metodologija koju koristi BBI banka pokazala veoma uspješnom te da će BBI model poslovanja u skladu s islamskim principima biti implementiran i u drugim finansijskim institucijama u vlasništvu ICD-a.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke predstavio je poslovne rezultate BBI banke, kao uspješan primjer rada i djelovanja banke koja djeluju na principima islamskog bankarstva.

„BBI banka  od osnivanja do danas se suočila s mnogo izazova i poteškoća, ali ih je sve uspješno prevazišla.  Kada je BBI banka počela s radom, klijenti i tržište u BiH nisu poznavali pojam islamskih finansija. U tom periodu trebalo je klijente upoznati s principima islamskog bankarstva i istovremeno se takmičiti sa jakom konkurencijom, bankama koje su ovdje imale svoje podružnice.  Razvili smo nove proizvode utemeljene na islamskim principima. Dosta smo radili na uvezivanju privrednika međusobno i sa investitorima, povezivanju naših klijenata, počeli organizirati SBF i SHF kao investicijsko-poslovne konferencije i uz puno rada i truda, postigli smo to da je BBI banka danas najbržerastuća banka u BiH“, kazao je Bukvić.

Dodao je da je BBI banka partner privredi u BiH te je pozvao  učesnike sastanka da na sljedeći SBF i SHF dovedu svoje klijente, a BBI banka će posredovati njihovom povezivanju sa bh. privrednicima.

Na  sastanku je razgovarano o aktivnostima u pravcu saradnje privrede Bosne i Hercegovine i privreda zemalja gostiju te promocije Sarajevo Halal Faira i Sarajevo Business Foruma u zemljama u kojima su prisutni IsDB i ICD.  Zaključeno je da je ovaj sastanak početak buduće uspješne saradnje te da zajednički imaju kapacitete da doprinesu razvoju zemalja u kojima posluju.

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

U BiH 999 novozaraženih, preminulo 20 osoba

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je ukupno 999 novih slučajeva koronavirusa. To je za 73...

Presjek stanja: U Brčkom šest novih slučajeva zaraze virusom korona

Saopštenje Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH Presjek stanja za 22.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri...

Miralem Pjanić zauzeo svoju poziciju

Miralem Pjanić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu u početnom sastavu. Bh. reprezentativac zauzeo je svoju poziciju u utakmici Lige prvaka protiv Ferenvaroša. I sve je...

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata s ljudima, osim putovanja na...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -