Srijeda, 21 Oktobra, 2020
No menu items!

Oko 4.500 doktora i stomatologa u ponedjeljak u štrajku upozorenja

Oko 4.500 doktora medicine i stomatologa u ponedjeljak će održati polusatni štrajk upozorenja u svim ustanovama na području Federacije.

Ovakvu odluku donio je Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Razlog štrajka je što još nije riješen problem reprezentativnosti ovog sindikata, što je traženo i na protestima ljekara u maju, a do rješenja se pokušalo doći i kroz izmjene Zakona o radu.

Iz Sindikata ističu da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa im je onemogućeno da učestvuju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova.

“Neujednačene odluke sudova dovele su do toga da su federalni sindikat, kao i sindikati u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo izgubili reprezentativnost. Slično se kasnije desilo u Posavskom kantonu nerazumnom odlukom Vlade” ističu iz ovog sindikata.

Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, kazao je da je rješenje u zakonu o reprezentativnosti, koji je pak trebao biti donesen prije dvije godine.

“Njime bi se jasno definirao položaj svih sindikata u FBiH, pa i sindikata koji zastupa doktore, čime bi se omogućilo doktorima da, kao i u svim drugim zemljama Evrope, na zakonit i adekvatan način riješe svoj status. U suprotnom, prijeti nam potpuni nestanak, i doktora i zdravstvenog sistema” upozorio je Zaid.

Naglasio je da štrajkom upozorenja žele ponovo apelirati na Vladu i Parlament FBiH.

Izvor/foto: Avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Uhapšen sarajevski voditelj i humanista Almir Čehajić

Almir Čehajić poznatiji kao Batko uhapšen je danas u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje...

Otvoren zajednički granični prelaz između BiH i Crne Gore

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su danas na putu Nikšić-Bileća zajednički granični prelaz “Vraćenovići”, vrijednosti investicije...

Republika Srpska: Na privatnim proslavama zabranjuje se okupljanje za više od deset osoba

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić rekao je da se zabranjuje do 16. novembra okupljanje više od 10 osoba.   - Ovdje se...

Wimbledon 2021. spreman i za takmičenje bez publike

Najslavniji teniski turnir koji se održava na travnatim terenima All England Cluba u Wimbledonu, a koji je ove godine otkazan zbog pandemije izazvane širenjem...

Počinje nova sezona Lige prvaka

Nepuna dva mjeseca nakon što je Bayern u finalu u Lisabonu pobijedio PSG sa 1-0 osvojivši svoj šesti europski naslov, ovoga tjedna kreće novo...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -