Srijeda, 28 Oktobra, 2020
No menu items!

Nasilje među maloljetnicima u porastu

U Foči je u znatnom porastu nasilje među maloljetnicima, a praksa pokazuje da se granica pomjerila ka osnovnim školama, rekla je direktor fočanskog Centra za socijalni rad Snežana Golijanin na radionici o prevenciji nasilničkog ponašanja kod djece.

“Nasilje počinje u osnovnoj, a nastavlja se u srednjoj školi i sve je veće i zbog toga je potrebno da stručna lica budu što više edukovana, da bi se spriječili takvi vidovi ponašanja”, rekla je Golijaninova.

Ona je dodala da je prošle godine u Foči zabilježeno 15 slučaja vršnjačkog nasilja.

Na dvodnevnoj radionici opštinskog Centra za socijalni rad, koja je počela danas, profesori iz Sarajeva i Banjaluke održaće više predavanja o prevenciji nasilničkog ponašanja kod djece.

Jedan od predavača, socijalni psiholog Sanja Radetić Lovrić kaže da je Republika Srpska pristupila odgovorno pitanju prevencije, tako što je osmislila sopstveni model kreiranja funkcionalnog modela vaspitanja.

“Taj model se primjenjuje u svim školama, pod nazivom `Briga o djeci- zajednička odgovornost i obaveza, a u nadležnosti je Republičkog pedagoškog zavoda. Sva naša nadležna ministarstva udružena su oko ove ideje”, rekla je Lovrićeva.

Ona je naglasila da je potrebno podsticati zajedničku saradnju između škola, organa starateljstva, policije i zdravstenih ustanova.

“Vjerujem da idemo u veoma dobrom pravcu, jer imamo model koji kreće iz škole. Dijete najviše vremena provodi u školi, ona je njegova druga kuća i treba da ima koordinišuću ulogu u brizi o djeci između svih institucija”, navela je Lovrićeva.

Radionica u Foči održava se pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za migracije IOM, a predavanjima prisustvuju radnici Centra za socijalni rad, osnovnih škola i Policijske uprave.

Izvor:Srna

foto:24sata.info

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Je li bačeno 10,5 miliona KM na kineske respiratore, vraćaju li se u Peking

Na KCUS je u 9.30 sati planirana instalacija 16 respiratora koji su iz Kine uvezeni iz BiH. Radi se o respiratorima koje...

Narod i pravda o prijetnjama upućenim nosiocu liste

Prijetnjama koje upućujete našem nosiocu liste kao i primitivnim i huškačkim komentarima kandidatima Naroda i Pravde nećete zaustaviti već započete procese mijenjanja stanja iz...

U Kantonu Sarajevo 367 novozaraženih osoba koronavirusom

U Kantonu Sarajevo je, u protekla 24 sata, potvrđeno 367 novozaraženih osoba koronavirusom. Ovo su rezultati laboratorijskih testiranja 817 uzoraka, prikupljenih od 25. do 27....

Dnevni izvještaj OKC-a za 28.10.2020.

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: redni broj služba vrsta informacije broj intervencija 1. Profesionalna vatrogasna jedinica...

“Beba više” povodom obilježavanja Evropske nedelje plodnosti

Beba više – Pravo na život, iznad svega, pa i epidemije Povodom obilježavanja Evropske nedelje plodnosti, Udruženje Beba više željelo je naglasiti potrebu za posebnom...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -