Četvrtak, 29 Oktobra, 2020
No menu items!

Turistkinja doživjela noćnu moru na Jadranu: Prvo sam mislila da su komarci (FOTO)

Renata Castro, turistkinja iz Brazila, prošle sedmice je bila u Zadru na odmoru, gdje je doživjela nimalo ugodnu situaciju kada su je izjele stjenice.

– Danas sam završila u bolnici kao ”zalogaj” buba. Da, užasno, bila sam vrlo zabrinuta. Nedjelja mi je mogla biti uništena, ali onda sam dobila injekciju i kad sam napustila bolnicu, ugledala sam taj krajolik s tim divnim morem, tamo, ispred mene… I to je bio trenutak koji me vratio. Dosadne stvari će se uvijek dogoditi, ali na vama je da ne utonute u njih – požalila se objavi na svom Facebooku.

Renata je pronašla smještaj kod privatnog iznajmljivača koji je bio korektan, iako je kuća starija. Prostor je bio izuzetno čist i uredan, piše Jutarnji list.

– No, nakon što sam malo odspavala, vidjela sam nešto crveno na licu, trag od uboda koji je ličio na trag koji ostave komarci. Nisam tome pridavala posebnu pažnju. Ali tokom tog dana, a posebno noći, moje tijelo je jednostavno ”pojedeno”. Lice, ruke, ramena i nešto manje po nogama, sve je bilo puno ugriza – ispričala je Renata.

U bolnici je dobila injekciju protiv alergije i tablete ”claritinea”, koje treba uzimati jednom dnevno dok ne prođu simptomi.

– Tada sam saznala da su me napale stjenice. Prije nisam ni znala da te bube još postoje. Kad sada naknadno razmišljam, znam da sam vidjela neku malu bubu, ali ko bi tome pridavao pažnju u normalnim okolnostima – rekla je Renata te dodala kako je saznala da žive posvuda i da nisu opasne za zdravlje, iako ružno izgledaju.

Stjenice nisu znak prljavštine ili neodržavanja životnog prostora, tako da za neugodnosti ne treba posebno kriviti iznajmljivača, potvrdila joj je dermatologinja.

– Vlasnik objekta u kojem sam odsjela bio je jako ljubazan. Poslala sam mu fotografije s osipom i sve informacije, tako da vjerujem da je već poradio na problemu – zaključila je Renata.

Prema Robertu Zidaru, direktoru Službe sanitarne zaštite u splitskom Cianu, stjenice prije svega dolaze iz Amerike i Australije.

One su putnici: nađu se na koferu, koferi putnika se dodiruju, donesu se u mjesto gdje se odsjeda, nastane se i množe. Kaže da su se stjenice u većoj mjeri počele pojavljivati prije 15-ak godina, kako se razvijao turizam, te je naglasio da nemaju veze s higijenom i da to ne smije biti razlog za optuživanje vlasnika smještaja.

Izvor: Jutarnji lis

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Njemačka od 2. novembra ide u lockdown, izlazak vani samo sa članovima vlastitog domaćinstva

Nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel sa premijerima saveznih država, rečeno je da je razgovarano o novim mjerama te...

Pokrenuta kampanja s ciljem povećanja izlaznosti mladih

Grupa 9 kao višestranačka grupa mladih političara i političarki iz devet parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini pokrenula je zajedničku GOTV (Go Out To...

U RS-u se od ponedjeljka otvaraju škole, Vučić obećao Dodiku da neće zatvoriti granicu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci je kazao da se škole na području Republike Srpske ponovo otvaraju u...

Bivši direktor aerodroma u Tuzli osumnjičen za zloupotrebu milion KM

Bivši direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović osumnjičen je za počinjenje 15 krivičnih djela uz zloupotrebu novčanog iznosa od milion konvertibilnih maraka. Policijski službenici...

Usvojen Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja

Vlada Brčko distrikta BiH na održanoj 125. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2020....
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -