Subota, 24 Oktobra, 2020
No menu items!

Ljetovanje u Neumu: Koliko košta spavanje, večera, suveniri, sladoled, kafa, pivo?

Prosječna cijena smještaja u Neumu za jednu noć je 106 KM.

Što se hrane tiče, Neum nudi poprilično standardnu ponudu jela i pića u konobama, tavernama, restoranima i picerijama diljem obale.

Prema podacima popularnog servisa za iznajmljivanje smještaja Booking.com, Neum nudi 148 smještajnih objekata, što uključuje hotele, apartmane, ali i sobe.

U Neumu je još uvijek relativno lako pronaći smještaj, kako putem interneta, tako i na licu mjesta, dolaskom na lokacije koje se nude na iznajmljivanje ili raspitivanjem na punktovima turističke zajednice.

Cijene sedmodnevnog smještaja za tročlanu porodicu (roditelji i jedno dijete) kreću se od 400 KM naviše, sve do preko 2000 KM u luksuznim hotelskim jedinicama.

Neum nudi poprilično standardnu ponudu jela i pića u konobama, tavernama, restoranima i picerijama diljem obale.

U većini ugostiteljskih objekata univerzalnu cijenu imaju pizze, koje koštaju 10 KM. Naravno, i tu ima izuzetaka, pa smo pronašli mjesta u kojima određene pizze koštaju 15, 16 pa sve do nevjerovatnih 25 KM za jumbo pizzu (ova cijena je primijećena samo u jednom restoranu i na meniju se ne navodi koja je vrsta pizze u pitanju, kao ni veličina).

Dosta turista na morskoj obali želi uživati u morskim plodovima. Neum kao grad na moru nudi i taj gastronomski užitak, a cijene su, u većini slučajeva, paprene.

Najjeftinija opcija su girice bez priloga koje u više objekata koštaju 8 KM. Slijede srdele sa cijenom od 12 KM (sa i bez priloga). Za lignje ćete morati dati od 18 do 20 KM, a lubin, orada i zubatac se nude u različitim varijantama, od jela za jednu osobu, pa do kombinacije u vidu ribljih plata. Cijena varira od 20 do 30 KM za jednu osobu, te 50 do 120 KM za riblju platu.

U ponudi su i salate od hobotnica, dagnje, cipol, kozice i škampi. Najčešće varivo koje se nudi uz jela od crvenog i bijelog mesa je pomfrit. Uz morske plodove dobit ćete pomfrit i/ili blitvu sa kuhanim krompirom.

Jutarnju kafu ćete moći popiti i platiti po prilično standardnim cijenama, od 1,5 do 2,5 KM. Tekuća voda se servira na zahtjev uz kafu. Kuglu sladoleda ćete platiti 1,5 ili 2 KM. Odskakanje od cijene dešava se u većini objekata uz more ukoliko naručite popularno „veliko točeno“ – pola litre pive košta 5 KM, a manje količine (0,33 l), obično flaširane pive hrvatskih pivovara, možete dobiti po cijenama od 3 do 4 KM.

Uspomene na odmor u Neumu u vidu artikala iz lokalnih suvenirnica također su već viđene. Od magneta za 2 KM do fudbalskih dresova za 30 KM, turistima se nudi i PVC asortiman za plažu (dušeci, maske za ronjenje…), igračke za djecu i majice sa šaljivim natpisima. Za svakog ponešto, reklo bi se.

IZVOR: Oslobođenje

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE

S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom člana 6. Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine...

Ugrađen prvi bajpas sa uzgojenim ćelijama

Na bečkoj klinici Floridsdorf je pacijentu sa dijagnozom periferne arterijske bolesti ugrađena prijemosnica na nozi, obložena endotelskim ćelijama iz njegovog tkiva kako bi se smanjio rizik...

Još danas uživajte u suncu, stiže nam velika promjena vremena

U petak u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Naoblačenje sa zapada se očekuje tokom noći na subotu. Vjetar slab južnog i...

Radman: U Hrvatskoj je skoro dvije hiljade smrti manje nego prošle godine, više štete pravi panika

Rekao je da su sve veće brojke zaraženih svakako zabrinjavajuće, a kada je riječ o rigoroznim mjerama nekih evropskih zemalja, kaže da se njihov...

U Kantonu Sarajevo od danas najmlađi u učionicama, a ostali imaju on-line nastavu

Zbog pogoršane epidemiloške situacije i povećanog broja oboljelih od koroonavirusa u osnovnim i srednjim školama u kantonu Sarajevu od danas se odvija novi model nastave,...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -