Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Reis Kavazović: Podijelite radost Bajrama s komšijama nemuslimanima, to je neslomljivi duh Bosne

(VIDEO: Amer SIKIRA)Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je čestitku vjernicima islamske vjere povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama.

Danas poslije akšam-namaza završava se mjesec ramazana, koji smo proveli snažeći svoju vjeru da ustrajemo na putu dobra, poručio je reis Kavazović.

– Mir koji nam je donio ovaj mjesec osjećamo u svojim dušama, u svojim porodicama i džematima, želja nam je da se on prenese i u dane koji su pred nama, da bude svjetlost koja će nas voditi kroz život.

Posebno smo sretni što smo vidjeli da su Ferhadija džamija u Banjoj Luci i Aladža u Foči svake noći bile pune vjernika, koji su odlučni sačuvati vjeru u jednoga Boga.

To nam ulijeva nadu i čini nas ponosnim na ovu generaciju muslimana koji nisu klonili duhom, molimo Uzvišenog da nas na tom putu pomogne i da nam pomogne da odgajamo novu generaciju muslimana koji će biti bolji od nas i koji će znati čuvati emanet vjere i domovine.

Radost Bajrama podijelite sa svojom porodicom, svojim komšijama i prijateljima, tuga se smanjuje kada se dijeli, a radost samo povećava. Budite s drugima i uz druge, posebno se pobrinite da s našim komšijama nemuslimanima podijelite radost, to je neslomljivi duh Bosne, koji prkosi svakom zlu, mržnji i podjelama, znajte da njega vrijedi čuvati i za njega se boriti.

Drugi dan Bajrama je Dan šehida. Ne zaboravimo na taj dan, one koji više nisu s nama, naše šehide, one koji su život svoj dali za ove vrijednosti, obiđimo njihova mezarja i osnažimo sjećanja na njihovu žrtvu i doprinos očuvanju domovine. S posebnim željama, Bajram čestitam našoj braći u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Allahu milostivi, učvrsti našu vjeru, ohrabri nas na putu dobra, podari nam istrajnost I požrtvovanost, učini nas iskrenim slugama tvojim, daj da u našim srcima nema mjesta za mržnju prema drugima, sinovima i kćerkama Ademovim. Udalji nas od zavisti, pohlepe i oholosti. Ukabuli naš post i naša dobra djela.

Bajram šerif mubarek olsun.

Avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti