Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Udar na džepove bh. građana: Cijene goriva stalno rastu

Vozače u BiH svako malo na benzinskim crpkama dočeka iznenađenje, nažalost, negativno. Cijene goriva stalno rastu, ako ne na sedmičnoj, onda svakako na mjesečnoj razini.

Prosječna cijena litre dizelskog goriva u FBiH u razdoblju od  februara do aprila porasla je za šest feninga, a bezolovnog benzina 95 za sedam feninga, potvrđeno je u Federalnom ministarstvu trgovine.

Prosječna cijena dizela BAS EN 590 po litri u januaru i februaru iznosila je 2,25 KM, u ožujku 2,27 KM, a u aprilu 2,31 KM. Prosječna cijena litra bezolovnog benzina 95 BAS EN 228 (BMB 95) u januaru je iznosila 2,20 KM, u februaru i martu 2,19 KM, a u aprilu 2,27 KM.

Kretanje cijena

Cijene benzina i dizela u FBiH su od 1. januara 2019. godine u postupnom rastu, a razlika u cijenama je više od 10 feninga.

Koliko su ova mala poskupljenja u konačnici koštala, izračunao je Klix.ba.

Naime, od januara 2016. godine do danas razlika u cijeni za dizel je 50 feninga! Ako se u obzir uzme vremenski raspon od februara 2018. godine kada su uvedene trošarine, može se zaključiti da su cijene goriva u posljednjih 14 mjeseci u prosjeku porasle za 20 feninga.

Ako odemo još dalje, u 2016. godinu i pogledamo samo siječanj, kada je dizel koštao 1,65 KM, a benzin 1,75 i 1,85 KM, te čak i kada na to, računice radi, zanemarimo vrijednost trošarina u trenutačnoj cijeni (15 KF), imamo razliku u dizelu od vrtoglavih 50 feninga.

Razlika za benzin je manja i ona iznosi oko 30 feninga.

U februarau 2018. godine litra dizela u Federaciji BiH u prosjeku je koštala 2,10 KM, dok je benzin u prosjeku koštao 2,15 KM. Cijene su rasle tijekom 2018. i vrhunac dostigle u okrobru kada je litra dizela u prosjeku koštala 2,40 KM, a benzin u prosjeku 2,37 KM.

Nakon tog razdoblja uslijedio je kratki predah u vidu blagog pada cijena koji je okončan u februaru 2019. godine “Ako za primjer uzmemo automobil ‘dizelaš’ s rezervoarom kapaciteta 50 litara i u njega natočimo gorivo kupljeno u siječnju 2016. godine, vlasnik će ga platiti 82 marke.

Isti vlasnik danas će na prosječnoj crpki u Federaciji BiH za isti automobil, u isti rezervoar natočiti goriva u vrijednosti 116 maraka”, prenosi Klix. To je računica koja u obzir uzima trošarine, ali i da nisu uvedene u veljači 2018. godine, pun rezervoar koštao bi 109 KM, razlika u cijeni je više nego primjetna.

Potrošnja ista

Unatoč stalnim poskupljenjima, potrošnja goriva u BiH ostaje u istim okvirima, što znači manje novca za ostale potrebe.

Tako je u prvom tromjesečju 2019. na tržištu Federacije BiH iz uvoza nabavljeno 244.414 tona naftnih prerađevina, što je za oko 24,05% više u odnosu na isto razdoblje 2018. kada je uvezeno 197.030 tona.

Prometnici naftnim prerađevinama u FBiH, te iste prerađevine nabavljaju iz uvoza i od dobavljača u RS-u. U istom razdoblju od dobavljača iz RS-a nabavljene su 3524 tone, što je za oko 89,74% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je nabavljeno 34.330 tona naftnih prerađevina.

Iz navedenih podataka da se zaključiti da je u prvom tromjesečju u FBiH nabavljena približno ista količina naftnih prerađevina i da je udio uvezenih naftnih prerađevina povećan za oko 24,05% zbog manje nabave od dobavljača iz RS-a.

IZVOR: Večernji list BiH/ Klix.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti