Nedjelja, 1 Novembra, 2020
No menu items!

Počinje masovna proizvodnja marihuane u Hrvatskoj: “Pokrićemo domaće potrebe, a spremamo i izvoz”

Hrvatska je, zahvaljujući izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, firmama registrovanim za proizvodnju lijekova pružila mogućnost da u svoj proizvodni asortiman uključe i lijekove od kanabisa.

Zdravstveni turizam

Velike su šanse da Hrvatska uskoro postane ozbiljan proizvođač i izvoznik marihuane za medicinske svrhe.

Ne samo da lijekova od kanabisa više ne bi trebalo da ponestaje u apotekama, što je danas slučaj, nego bi oni s oznakom domaćeg proizvoda trebalo da budu i mnogo jeftiniji nego sada.

Upravo zbog visoke cijene u apotekama, većina pacijenata kojima proizvodi od ove biljke pomažu, najčešće se uglavnom snabdijeva na crnom tržištu, piše novi “Globus”.

Osim za poljoprivrednike i farmaceute, nova proizvodna grana, koja je do sada bila izvan zakona, pružiće i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma, jer u svetu raste broj ljudi koji žele da se liječe marihuanom, a hrvatske zdravstvene ustanove će moći da im pruže takve tretmane.

Domaći, ali i strani investitori koji su spremni da ulože u pokretanje proizvodnje već kucaju na vrata, ističe “Globus”.

Hrvatska je zahvaljujući izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, firmama registrovanim za proizvodnju lijekova pružila mogućnost da u svoj proizvodni asortiman uključe i lijekove od kanabisa.

Već par godina unazad, ljekari su takve preparate mogli da prepisuju pacijentima za određene bolesti, ali su ih apoteke uvozile, jer proizvodnja u Hrvatskoj nije bila dozvoljena.

Bez velike pompe Ministarstvo zdravlja, odnosno njegovog sektora za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, predložilo je, a Vlada prihvatila, vrlo smele zakonske izmjene koje mnogi dočekuju s nestrpljenjem.

Među njima je i “Gradska ljekarna Zagreb”, koja posluje u sklopu Zagrebačkog Holdinga i koja drži najveći lanac apoteka u gradu. Iz njene Uprave obavijestili su “Globus” da su “zainteresovani za preradu konoplje i snabdijevanje hrvatskog zdravstva raznim oblicima lijekova koji sadrže prirodne kanabinoide iz biljke konoplje”.

Potrebe pacijenta

“Trenutno smo u fazi razrade kapitalnog projekta cjelovitog samostalno dizajniranog postupka korišćenja uzgojene konoplje u Hrvatskoj za širu medicinsku upotrebu u zdravstvu. Taj projekt uključuje ugovorno uzgajanje konoplje kod hrvatskih uzgajivača koji imaju odobrenje Ministarstva zdravlja, kao i dalju preradu i ekstrakciju kanabinoida s konačnom izradom različitih farmaceutskih oblika ljekovitih proizvoda za individualne potrebe pacijenata ili za male proizvodne serije”, kažu u“Gradskoj ljekarni” za “Globus”.

U narednih šest mjeseci ministar zdravlja, uz saglasnost ministra poljoprivrede i ministra unutrašnjih poslova, mora da donese Pravilnik o načinu i mjerilima za davanje odobrenja za uzgoj i proizvodnju konoplje u medicinske svrhe.

Ministarstvu ističu da će odobrenje za uzgoj konoplje u medicinske svrhe izdavati samo pravnim licima koja imaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za proizvodnju lijeka.

Na osnovu iskustva drugih zemalja, procjenjuje se da bi za medicinske svrhe Hrvatskoj godišnje trebalo 200 do 500 kilograma marihuane, piše “Globus”.

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko donio je naredbu obustavljanja nastave u osnovnim i srednjim školama

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na prostoru distrikta Brčko Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu...

Razoran zemljotres pogodio Grčku i Tursku: Srušene zgrade u Izmiru, more poplavilo ulice

Razoran zemljotres jačine 7 stepeni prema Richterovoj skali pogodio je danas grčke otoke Dodekanez, a zatim je potres jačine 6,6 stepeni registrovan u turskom...

Pojačana kontrola brzine kretanja vozila u periodu od 02.11. do 08.11.

Jedinica saobraćajne policije Brčko Distrikta, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog mjerenja brzine kretanja vozila u...

U KOZARSKOJ DUBICI ZAVRŠENA EKSHUMACIJA

Pod nadzorom Tužilaštva BiH na lokalitetu Prosara-Bijakovac, opština Kozarska Dubica, završen je proces ekshumacije. Pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe muškog spola.  Ekshumaciju i rad svih...

Danas u Brčkom registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona. Radi se o dvadeset i dvije muške osobe, 2003., 1977., 1965.,...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -