Četvrtak, 2 Maja, 2024
No menu items!

“Nisu alge u Vrbasu, već transformatorsko ulje i rđa od željeza, a vlast odavno zna i za kancerogena ulja u banjalučkom Incelu”

Stanovništvo u slivu rijeke Vrbas se za samo par dana susrelo se sa tri ekološka incidenta- zagađenim zemljištem u Poslovnoj zoni “Incel”, ogromnom plutajućom mrljom u Vrbasu i sa desetak hiljada kubika smeća kojim je doslovno zatrpana HE “Bočac”.

U istom periodu, dok smo strahovali da li nam je zdravlje ugroženo, uvidjeli smo i koliko su nadležne institucije nestručne, nesposobne i neodgovorne. Pravdali su se da to nije u njihovoj nadležnosti, da nedostaje novca, a za pojedine incidente okrivili su alge, pa i propalu privatizacijsko-tranzicijsku priču.
A građanima je ostalo samo da nagađaju da li su opasne materije već dospjelo do podzemnih voda ili do vode koju pijemo? Da li su otrovi i hemikalije dospijeli i u oranice i da li je hrana iz sliva Vrbasa bezbjedna  za ljudsku ishranu.

Niko nije našao za shodno na da kaže koje su moguće posljedice ovih incidenata ili šta da preduzmemo i kako da se zaštitimo.

Odgovori nadležnih institucija su izostali, a one koje nam je dao profesor banjalučkog Prirodno matematičkog fakulteta Čedomir Crnogorac samo su još više potvrdili da smo u cijeloj priči prepušteni sami sebi.

Foto RAS Srbija

 

Izrazio je ozbiljnu sumnju u tvrdnje “Voda Srpske” da je ogromnu mrlju na Vrbasu izazvao prirodni fenomen “cvjetanja algi”. Mrlja je po njemu nastala usljed djelovanja čovjeka, odnosno ispuštanja transformatorskog ulja i rđe od željeza u Vrbas.

Moje dugogodišnje iskustvo kaže da je ono što smo imali prilike vidjeti da teče Vrbasom nastaje rezanjem određene željezne građe koja se vrši u objektima u slivu Vrbasa uzvodno i potom se zajedno sa transformatorskim uljem ispušta u rijeku, i apsurdno je govoriti o nekakvim algama i prirodnim uzrocima”, ističe Crnogorac za BUKU.

Na naše pitanje pitanje kako to da niko od nadležnih nije ispitao i utvrdio o čemu je riječ, ako je svima, pa i njima,  poznato da cvjetanju algi sada nije vrijeme, profesor kaže da nije isključeno da je ispitivanje urađeno.

Možda je ispitivanje i urađeno, mi to ne znamo. A ako jeste bilo bi korektno o tome obavjestiti javnost, a ne da svi mi pretpostavljamo o čemu se ovdje radi”, naglasio je.

Komentarišući prvi slučaj koji je šokirao javnost- pucanje zaštitne mreže Eko centra Bočac kada je prema procjenama stručnjaka najmanje desetak hiljada kubika plastičnih kesa, boca, dijelova aparata i drugog kabastog otpada, doslovno zatrpalo smećem HE ‘Bočac’ , kaže da je zastrašujuće da još uvijek o ovom slučaju nemamo nikavu analizu.

Takođe, postavlja i pitanje, kako je moguće da se prikupi tolika količina otpada u tako kratkom roku i kako se uopšte moglo očekivati da jedna mreža sve to zadrži.
Sve ovo pokazuje, dodaje profesor, da ne postoji uzajamna saradnja  kada je u pitanju zaštita Vrbasa u RS i FBiH, što je apsurdno.

Ovdje se radi o jednom javašluku, nepoznavanju problema  i nepoznavanju uzroka koji do ovoga dovode”, istakao je profesor.

Dotakli smo se i slučaja kontaminiranog zemljišta u krugu Incela, na što je profesor rekao da je ovaj slučaj tek sada dospio u javnost, ali da je odavno poznato da se velike količine kancerogenog ulja piralen nalaze u krugu nekadašnjeg giganta „Incel“.

 

Požar u Incelu 9. marta 

 

Znalo se za to, ali su reakcije izostale. Zašto? Ili nije bilo para ili je neko čekao da to samo nestane, a to je žalosno i za grad Banjaluku, ali i za nas sve “, zaključio je Crnogorac i dodao kako se kod nas na prevenciji slabo šta radi. Uvjerili smo se se u to i kada je o poplavama riječ. Nisu one iznenadile stručnjake, ističe, već samo one koji „dozvoljavaju“ uništavanje životne sredine i ništa ne rade kako bi spriječili buduće katastrofe.

Buka.magazin

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti