Petak, 30 Oktobra, 2020
No menu items!

Ne razmišljate kako perete kosu: Greške koje skoro svi prave

Često ne ostavite dovoljno vremena za ovu aktivnost i obavljate je nabrzaka, izležete iz kuće uz pomisao – prirodni izgled, prirodno sušenje, sve ok.

Ipak, zastanite – pranje kose je dovoljno česta aktivnost da sebi ne biste smjeli da dozvolite da tako često ponavljate ove greške:

1. Ne raščešljavate kosu prije pranja, ili to radite od korijena ka vrhu dlake.

Koliko god čudno zvučalo, stručnjaci preporučuju da kosu uvek raščešljate (kako biste omogućili pristup koži glave), ali da to radite provlačeći retku, široku četku, kroz male pramenove, od vrha ka korjenu glave. Ovo radite izuzetno pažljivo kako ne biste češljanje pretvorili u tapiranje.

2. Ne razmišljate o kvalitetu vode

Ako je voda u vašem domu tvrda, pranje kose njome može uticati na kvalitet i izgled vaše kose, ali i vaše boje, ukoliko vam je kosa farbana. Ne morate se seliti, samo razmislite o korišćenju filtrirane vode, što je češće moguće.

3. Perete kosu vodom neodgovarajuće temperature

Obavezno izbegavajte vruću, naročito vrelu vodu, posebno za bojenu kosu. Ne morate uvijek koristiti ni hladnu vodu. Najbolje je kosu prati toplom vodom, a ispirati hladnom. Na ovaj način kosa će biti glađa i dobiće željeni sjaj.

4. Koristite jeftine šampone problematičnog sastava

Svi stilisti ukazuju na štetnost sulfata u kozmetičkim proizvodima za njegu kose. Dermatolozi upozoravaju da oni ne škode samo vašoj kosi, već mogu izazvati i brojne probleme na koži glave, posebno koži koja je sklona alergijama, ekcemu ili drugim nadražajima.

Drugi sastojak koji morate proveriti kupujući ovu kozmetiku jeste paraben.

Jeftini šamponi i regeneratori na našem tržištu najčešće jesu blagi i pogodni za svakodnevnu njegu, ali ih prisustvo sulfata i parabena čini apsolutno neprihvatljivim izborom.

5. Koristite pogrešnu tehniku šamponiranja

Jeste li primetili kako to radi vaš frizer? Kada šamponirate kosu, posebnu pažnju posvetite sapunjanju kože glave, jer pranje kose prije svega podrazumijeva pranje skalpa. Sa druge strane, kada nanosite regenerator, nanosite ga prije svega na krajeve kose.

I prilikom ispiranja postoji razlika. Dok šampon morate pažljivo i detaljno isprati, regenerator ne morate ispirati do kraja. Dobro je da na kosi ostane tanak sloj, koji će je i nakon pranja štititi i činiti glatkom.

6.Izostavljate posljednju etapu

Ne, nije feniranje posljednja etapa pranja kose, niti uvijanje u težak peškir, sa kojim ćete otići na spavanje.

Izuzetno je važno da kosu raščešljate nakon pranja. Ipak, u ovoj fazi kosa je najosjetljivija, i nesmijete je tretirati ničim osim četkama koje su namjenjene češljanju mokre kose, tzv. wet brush. Ove četke danas možete naći u specijalizovanim prodavnicima, a proizvođači su toliko kreativni, da vam nude čak i wet brush sa futrolom za mobilni telefon, dizajniranom tako da omogući što bolji selfi, inforbris.rs.

Izvor: inforbris.rs

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je...

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog...

Grupa “Iron Maiden” najavila povratak u Zagreb

Muzička institucija "Iron Maiden" najavila je nastavak turneje"Legacy Of The Beast" po brojnim evropskim stadionima i arenama pa će ih tako fanovi iz regiona...

Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je skoro 2.000 novozaraženih i 21 smrtni slučaj. U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije...

U Republici Srpskoj devet preminulih i 649 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, izvršеnо је tеstirаnjе 1.371 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -