Subota, 31 Oktobra, 2020
No menu items!

Zbog brze ceste mnoge će kuće biti srušene, a sela se ugasiti

Mještani u Podhranjenu traže izmjenu trase projekta

Stanovnici nekoliko sela u Podhranjenu kod Goražda zatražili su izmjenu projekta buduće brze ceste Goražde – Sarajevo, u dijelu kojim je predviđeno rušenje njihovih kuća i objekata koje obnavljaju dvije i po decenije od agresije.

Na sastanku s predstavnicima gradskih vlasti i „Autocesta FBiH“ kazali su da podržavaju gradnju ceste i spremni su na ustupanje dijelova parcela, ali ako izgube domove, mnogi neće imati kuda otići.

– U mom slučaju radi se o dvije porodične kuće s devet članova. Vratili smo se na zgarište i 25 godina gradimo kuće, prateće objekte, vodu smo doveli, malinjake podigli… Teško je danas opstati, živjeti i djecu školovati. Nismo protiv puta, sretan sam zbog toga, ali sam protiv da se ruši ono što se ne mora. Nama to ne može niko platiti, ne radi se o novcu, već nemamo kuda ići – kaže Sejfo Turulja iz sela Rosijevići.

Uoči najavljene eksproprijacije zemljišta na dionici od Goražda do ulaza u tunel Hranjen, mještani upozoravaju da postoje alternativne mogućnosti kojima bi se zaobišla privatna imovina, a posebno kuće.

– Naše selo postoji 200 godina i ako je ovo zacrtano, onda bi se ono ugasilo. Nadam se da će stručnjaci dati neko odstupanje od projekta da bi barem selo opstalo – kaže Ismet Kamenica, čija je kuća u selu Kamenice također planirana za rušenje.

ako je eksproprijacija zemljišta od Hrenovice ka tunelu okončana, a početak probijanja tunela nedavno ozvaničen, pojedini mještani još ne vjeruju da će Goražde zaista i dobiti dugo obećavanu cestu ka Sarajevu.

– Prije 50 godina išli su stručnjaci s tablama i nekim brojevima, mjerili i postavili neke kocke u zemlju, crvenom bojom ih okalaisali i kažu – put ide. Od tada do danas ništa. Ja ne vjerujem dok ne počnu – kaže 84-godišnji Osman Garaplija.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović tvrdi da mašine stižu i da probijanje tunela počinje za desetak dana te da lokalna vlast mora pratiti dinamiku i riješiti imovinskopravne odnose. Primjedbe mještana bit će razmotrene u konsultacijama s autorima projekta.

– Može se malo trasa pomjeriti desno ili lijevo, da se što manje ruši. Ljudi ovdje žive, rade, bore se i to treba cijeniti, ali najvažnije je da su svi građani za gradnju puta. Naredne sedmice pozvat ćemo sve odgovorne da označe svaki milimetar koji je ucrtan, kako bismo se mogli odrediti prema traženim izmjenama – kazao je Ramović.

izvor / foto: avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko donio je naredbu obustavljanja nastave u osnovnim i srednjim školama

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na prostoru distrikta Brčko Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu...

Razoran zemljotres pogodio Grčku i Tursku: Srušene zgrade u Izmiru, more poplavilo ulice

Razoran zemljotres jačine 7 stepeni prema Richterovoj skali pogodio je danas grčke otoke Dodekanez, a zatim je potres jačine 6,6 stepeni registrovan u turskom...

Pojačana kontrola brzine kretanja vozila u periodu od 02.11. do 08.11.

Jedinica saobraćajne policije Brčko Distrikta, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog mjerenja brzine kretanja vozila u...

U KOZARSKOJ DUBICI ZAVRŠENA EKSHUMACIJA

Pod nadzorom Tužilaštva BiH na lokalitetu Prosara-Bijakovac, opština Kozarska Dubica, završen je proces ekshumacije. Pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe muškog spola.  Ekshumaciju i rad svih...

Danas u Brčkom registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona. Radi se o dvadeset i dvije muške osobe, 2003., 1977., 1965.,...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -