Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Obilježavanje Dana nezavisnosti: Ako poštuju Dejton, onda moraju i 1. mart

Brojne delegacije polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježile su Dan nezavisnosti BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je svim građanima BiH Dan nezavisnosti kao jedan od najvažnijih dana u historiji Bosne i Hercegovine.

“Tog dana su građani BiH dvotrećinskom većinom na demokratski način u skladu sa Ustavom BiH i u skladu sa svim normama međunarodnog prava kazali da BiH u raspadu bivše zajedničke države treba da ide putem samostalnosti, međunarodnog priznanja i političke samostalnosti. BiH treba da bude onakva kako su se građani izjasnili na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine, cjelovita, demokratska država ravnopravnih naroda i građana na svakom njenom pedlju”, kazao je Džaferović.

On je podsjetio da je nakon toga uslijedila agresija na BiH i veličanstvena odbrana, zatim Dejtonski sporazum, pa brojne opostrukcije u izgradnji države.

“Još uvijek nismo ostvarili cilj koji je određen  referendumom i referendumskim pitanjem, ali nimalo ne sumnjam da će BiH na kraju ovog puta biti demokratska država u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni na cijelom području, da će postati članica EU, NATO-a i da će biti prosperitetna zemlja u kojoj će njeni građani moći normalno da žive od svoga rada”, istakao je član Predsjedništva BiH.

On je dodao kako snagama destrukcije koje su prisutne i ne priznaju ovaj praznik poručuje da je ovo državni praznik i da moraju poštivati zakon.

“Ako poštuju Dejton, onda moraju i 1. mart. Ovaj praznik nije ni protiv koga u BiH i vjerujem da će doći vrijeme kada će i oni koji ga danas osporavaju shvtatiti ono o čemu govore. Neki neće nikada, ali većina će prihvatiti. Ovo je pitanje pravde i svega onga što se dogodilo u našoj zemlji”, potcrtao je Džaferović.

On se osvrnuo i na izbor potencijalnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i rekao da Predsjedništvo bira mandatara na osnovu Ustava i zakona, odnosno na principu vladavine prava, te da je po tom principu Predsjedništvo dužno da da mandat, ali su i oni koji predlažu Tegeltiju dužni da pošalju prvi Godišnji nacionalni plan za MAP u Brisel.

“Čuli smo izjave od čelnika stranke iz koje dolazi Tegeltija da se ne želi dostaviti plan i da se n želi poštovati zakon i vanjska strategija Predsjedništva. Svi moramo poštovati zakon. Do gospodina Dodika je i njegove političke stranke. Čekam da se to dogodi”, kazao je Džaferović.

Dan nezavisnosti građanima je čestitao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Imati državu je velika stvar. Imati nezavisnost i slobodu je velika stvar, ponekad to ne cijenimo dovoljno. Nadam se da ćemo u budućnosti više cijeniti. Narod koji ima državu, ima kuću. Moramo pogledati neke narode koji to nemaju i kojima drugi vladaju. To je dan digniteta, potvrde identiteta, slobode, zrelosti jedne nacije kad je spremna preuzeti stvari u svoje ruke”, kazao je Izetbegović.

On je kazao kako se koalicije u BiH u ovom trenutku same po sebi formiraju, jer stranke ljevice u ovom teškom historijskom momentu neće da preuzmu odgovornost i uđu u koaliciju sa SDA, ali da ima onih koji hoće uprkos ličnim neslaganjima njihovih lidera.

 

(Vijesti.ba)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti