Nedjelja, 25 Oktobra, 2020
No menu items!

Obilježavanje Dana nezavisnosti: Ako poštuju Dejton, onda moraju i 1. mart

Brojne delegacije polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježile su Dan nezavisnosti BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je svim građanima BiH Dan nezavisnosti kao jedan od najvažnijih dana u historiji Bosne i Hercegovine.

“Tog dana su građani BiH dvotrećinskom većinom na demokratski način u skladu sa Ustavom BiH i u skladu sa svim normama međunarodnog prava kazali da BiH u raspadu bivše zajedničke države treba da ide putem samostalnosti, međunarodnog priznanja i političke samostalnosti. BiH treba da bude onakva kako su se građani izjasnili na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine, cjelovita, demokratska država ravnopravnih naroda i građana na svakom njenom pedlju”, kazao je Džaferović.

On je podsjetio da je nakon toga uslijedila agresija na BiH i veličanstvena odbrana, zatim Dejtonski sporazum, pa brojne opostrukcije u izgradnji države.

“Još uvijek nismo ostvarili cilj koji je određen  referendumom i referendumskim pitanjem, ali nimalo ne sumnjam da će BiH na kraju ovog puta biti demokratska država u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni na cijelom području, da će postati članica EU, NATO-a i da će biti prosperitetna zemlja u kojoj će njeni građani moći normalno da žive od svoga rada”, istakao je član Predsjedništva BiH.

On je dodao kako snagama destrukcije koje su prisutne i ne priznaju ovaj praznik poručuje da je ovo državni praznik i da moraju poštivati zakon.

“Ako poštuju Dejton, onda moraju i 1. mart. Ovaj praznik nije ni protiv koga u BiH i vjerujem da će doći vrijeme kada će i oni koji ga danas osporavaju shvtatiti ono o čemu govore. Neki neće nikada, ali većina će prihvatiti. Ovo je pitanje pravde i svega onga što se dogodilo u našoj zemlji”, potcrtao je Džaferović.

On se osvrnuo i na izbor potencijalnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i rekao da Predsjedništvo bira mandatara na osnovu Ustava i zakona, odnosno na principu vladavine prava, te da je po tom principu Predsjedništvo dužno da da mandat, ali su i oni koji predlažu Tegeltiju dužni da pošalju prvi Godišnji nacionalni plan za MAP u Brisel.

“Čuli smo izjave od čelnika stranke iz koje dolazi Tegeltija da se ne želi dostaviti plan i da se n želi poštovati zakon i vanjska strategija Predsjedništva. Svi moramo poštovati zakon. Do gospodina Dodika je i njegove političke stranke. Čekam da se to dogodi”, kazao je Džaferović.

Dan nezavisnosti građanima je čestitao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Imati državu je velika stvar. Imati nezavisnost i slobodu je velika stvar, ponekad to ne cijenimo dovoljno. Nadam se da ćemo u budućnosti više cijeniti. Narod koji ima državu, ima kuću. Moramo pogledati neke narode koji to nemaju i kojima drugi vladaju. To je dan digniteta, potvrde identiteta, slobode, zrelosti jedne nacije kad je spremna preuzeti stvari u svoje ruke”, kazao je Izetbegović.

On je kazao kako se koalicije u BiH u ovom trenutku same po sebi formiraju, jer stranke ljevice u ovom teškom historijskom momentu neće da preuzmu odgovornost i uđu u koaliciju sa SDA, ali da ima onih koji hoće uprkos ličnim neslaganjima njihovih lidera.

 

(Vijesti.ba)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko: Registrovana još 3 nova slučaja zaraze virusom korona, preminula jedna osoba

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim...

U protekla 24 sata u BiH preminulo 10 osoba, 1.132 novozaraženih

Ponovo je u Bosni i Hercegovini za dan zabilježeno više od 1.000 slučajeva novozaraženih od korone. Prema podacima entitetskih zavoda, u Federaciji je 729novozaraženih, a...

Dnevni izvještaj OKC-a

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: redni broj služba vrsta informacije broj intervencija   1. Profesionalna vatrogasna jedinica 123 požari 0 tehničke...

KOŠARKAŠICE LAVOVA DRUGE NA MEĐUNARODNOM FINALU SPORTSKIH IGARA MLADIH

Ženska ekipa KK Lavovi Brčko u basketu 3×3 predstavljajući Bosnu i Hercegovinu osvojila je drugo mjesto na Međunarodnom finalu Sportskih igara mladih za 2020....

PREKO 1.250 NOVOZARAŽENIH OSOBA U POSLJEDNJA 24 SATA U BIH

U Bosni i Hercegovini su potvrđen je još 1.251 slučaj zaraze koronavirusom, od 2.694 testirane osobe. Broj novozaraženih u odnosu na jučer veći je...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -