Subota, 27 Aprila, 2024
No menu items!

Trump traži 5,7 milijardi dolara za zid na granici s Meksikom

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) zatražio je u svom prvom obraćanju naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće, 5,7 milijardi dolara za “čeličnu ogradu” na granici s Meksikom. Tramp nije spominjao uvođenje posebnih vanrednih mjera o kojima je ranije govorio.

“Na zahtjev demokrata, to će biti čelična barijera, a ne betonski zid”, rekao je Tramp, koji je govorio o “rastućoj humanitarnoj i bezbjednosnoj krizi” u trenutku kada je spor oko zida u protekle dvije nedjelje doveo do djelimične blokade američke vlade.

Tramp je rekao kako je južna granica mjesto ulaska ogromne količine droge, uključujući metamfetamin, heroin, kokain i fentanil. On je ponovo optužio demokrate da, kako je naveo, odbijaju da finansiraju graničnu bezbjednost.

Tokom devetominutnog govora, Tramp nije govorio o mogućnosti uvođenja posebnih vanrednih mjera o kojima je ranije govorio.

Rekao je da se na granici zaustavljaju i hapse kriminalci koji su počinili hiljade zločina, te da će “hiljade života biti izgubljene ako se odmah ne djeluje”.

“Koliko će još američke krvi biti proliveno kako bi Kongres odradio svoj posao”, rekao je Trump, navodeći ubojstva koja su, kako je rekao, počinili ilegalni imigranti.

 

Čelnici demokrata ocijenili su da Trump izmišlja krizu na granici kako bi ostvario svoje “fiksacije”. Čelnica Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) kazala je da Tramp drži vladu kao taoca zbog svoje “fiksacije” da Amerikanci finansiraju, kako je rekla, “skupi i beskorisni” pogranični zid.

Vođa senatske manjine Čak šamer (Chuck Shumer) također je optužio Trampa da “izmišlja krizu”, te ga je pozvao da potpiše dokument o privremenom finansiranju savezne vlade kako bi se mogli nastaviti pregovori.

Američki predsjednik sutra bi trebalo da posjeti granicu s Meksikom i zasad nije jasno hoće li tamo možda proglasiti vanredno stanje.

Zbog nesuglasica s demokratama više od dvije nedjelje je djelimično blokiran rad saveznih vlasti u Sjedinjenim Državama. Tramp je rekao da neće popusti i da će nastaviti da traži više od pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom u borbi protiv ilegalne imigracije.

Djelimičnom blokadom rada saveznih organa obuhvaćeno je oko 800.000 zaposlenih širom Sjedinjenih Država, koji su na prinudnom odmoru ili rade bez novčane nadoknade.

Tramp je rekao da bi blokada vlade mogla potrajati mjesecima ili čak godinama.

(BHRT)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti