Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Rumunija zvanično preuzela predsjedavanje Evropskom unijom

Rumunija je i zvanično preuzela predsjedavanje Evropskom unijom (EU) od Austrije koja je predsjedavala prethodnih šest mjeseci.

Svečana ceremonija preuzimanja predsjedavanja EU-om održana je u rumunskoj prijestolnici Bukureštu u prisustvu najviših domaćih političkih predstavnika i zvaničnika Unije.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Rumunije Klaus Iohannis i premijerka Viorica Dancila, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik Rumunije Iohannis u obraćanju prisutnima kazao je da će njegova zemlja raditi kako bi EU bila jedinstvena i snažna, dodajući da su trenutno najveći izazovi za Uniju Brexit, migracije i pitanje sigurnosti.

Tusk je istakao da ima potpuno povjerenje da će Rumunija učiniti sve kako bi zaštitila interese cijele Evrope.

Juncker je u obraćanju kazao da se Rumunija nalazi u samom centru Evrope te da EU bez Rumunije ne bi bila potpuna, naglasivši značaj vladavine prava i borbe protiv korupcije u cijeloj Evropi.

S druge strane, grupa građana je ispred zgrade u kojoj je održana svečanost organizovala proteste protiv vlade premijerke Dancile.

Okupljeni su nosili transarente s natpisima “Dobrodošla Evropo”, “Evropo ne ostavljaj nas”, “Budućnost Rumunije je u EU”.

Program rumunskog predsjedavanja Unijom sastoji se od četiri stuba, koji se temelje na dosadašnjim europskim strategijama: Evropa konvergencije; sigurnija Evropa; Evropa kao jači globalni akter i Evropa zajedničkih vrijednosti.

(Izvor: BHRT / Foto: AA)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti