Subota, 27 Aprila, 2024
No menu items!

Nobelovka nominovala Ciprasa i Zaeva za Nobela za mir

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2015. godine, Uided Bušamaui, zvanično je nominovala grčkog i makedonskog premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, za Nobelovu nagradu za mir.

Bušamaui je navela da je Sporazum iz Prespe, potpisan u junu prošle godine, model za mirno i konstruktivno rješenje spora između dvije susjedne zemlje koje može da služi za primjer Balkanu i širem regionu.

Ona je istakla da je Prespanski sporazum pokazao da su razgovori, pozitivna energija, odlučnost i osjećaj za dobrosusjedstvo ključni za rješavanje svih pitanja, bez obzira na “pritisak nacionalista sa bilo koje strane”.

Kako su prenijele grčka i makedonska agencija ANA i MIA, Bušamaui je o nominaciji obavijestila Zaeva.

Bušamaui je članica Nacionalnog kvarteta za dijalog u Tunisu, grupe koja je Nobela dobila za doprinos demokratizaciji nakon revolucije u toj zemlji 2011. godine.

Prijedlog da Cipras i Zaev budu nominovani za Nobelovu nagradu za mir za 2019. nedavno su podržali i lideri tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

Lider Progresivne alijanse socijalista i demokrata Udo Bulman, Ska Keler iz grupe Zeleni-Evropski slobodni savez i liderka Evropska ujedinjene ljevice – Nordijske zelene ljevice Gabi Zimer objasnili su u zajedničkom saopštenju da se Prespanskim sporazumom okončava dugogodišnji spor i unosi stabilnost u region zapadnog Balkana, prenijela je ANA.

Bulman, Keler i Zimer ocijenili su da je Prespanski sporazum, koji je ratifikovan u parlamentima obje zemlje, “model za mirno rješavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis”.

Oni su naglasili da su Zaev i Cipras imali “političku hrabrost” da insistiraju na sporazumu, uprkos protivljenju nacionalista.

Bulman, Keler i Zimer dodaju da zbog svih navedenih razloga podržavaju prijedlog dobitnice Nobelove nagrade za mir, Uided Bušamaui, da nominuje Ciprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu za mir za 2019. godinu.

U decembru prošle godine objavljeno je da će Bušamaui predloziti grčkog i makedonskog premijera za Nobelovu nagradu za mir za narednu godinu, zbog postizanja Prespanskog sporazuma.

(Tanjug)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti