Utorak, 20 Oktobra, 2020
No menu items!

Evropski lideri odbijaju nove pregovore o “Brexitu”

Evropski zvaničnici odbacili su danas mogućnost da ponovo pregovaraju sa britanskom premijerkom Terezom Mej (Theresa May) o “Brexitu”, nakon što je prethodni dogovor naišao na protivljenje u Velikoj Britaniji.

Mej će danas krenula u operaciju spašavnja dogovora i posjetiće nekoliko zemlja kako bi tražila “uvjeravanja” za sporazum o razlazu koji bi mogla da provuče kroz britanski parlament. Ona je u ponedeljak povukla sporazum s glasanja u britanskom Donjem domu jer nije imao većinu glasova.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odbacio je nove pregovore o sporazumu o razlazu s Velikom Britanijom, ali je rekao da bi elementi dogovora o “Brexitu” mogli biti razjašnjeni, javlja AP.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, Junker je rekao da “nema prostora za ponovno pregovaranje” o sporazumu o razlazu, ali da ima prostora za dalja razjašenjenja i interpretacije.

Junker je rekao da će se večeras sastati sa Mejovom uoči samita Evropske unije u četvrtak i petak, 13. i 14. decembra.

“Dogovor koji smo postigli je najbolji mogući. To je jedini mogući dogovor. Nema nikakvog prostora za ponovno pregovaranje”, naglasio je Junker.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Njemačke Mihael Rot rekao je da britanska premijerka neće dobiti garancije za nove pregovore o dogovoru o razlazu kad bude razgovarala s kancelarkom Angelom Merkel. On je dodao da su glavni pregovarači u Briselu, a ne u Berlinu.

Danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen rekao je da bi zemlje EU mogle biti spremne da razjasne dijelove dogovora o razlazu s Velikom Britanijom, ali da nisu spremne za velike promjene.

Samulesen je novinarima u Briselu rekao da “uvek postoji politička opcija za razjašnjenje ako je to potrebno”.On je dodao da se ne postavlja pitanje potpuno novih pregovora.

Šef danske diplomatije je odbio da komentariše da li bi EU bila spremna za nacrt dodatne političke deklaracije koja bi pomogla da sporazum prodje parlament u Londonu.

(BHRT)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Rekonstrukcija mosta Brčko-Gunja

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH, Vojin Mitrović, rekao je danas u Brčkom da je na sastanaku...

Obavještenje Inspektorata Brčko distrikta

S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom člana 6. Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne...

DVIJE UBJEDLJIVE POBJEDE KADETKINJA KK LAVOVI NA STARTU ŽENSKE OMLADINSKE LIGE BOSNE I HERCEGOVINE

Proteklog vikenda u Univerzitetskoj dvorani u Tuzli održan je prvi turnir ovosezonskog izdanja Ženske omladinske lige Bosne i Hercegovine u konkurenciji kadetkinja. Košarkašice KK...

Određen pritvor još dvojici zastupnika u Skupštini Distrikta

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor još dvojici zastupnika u Skupštini Distrikta, koji su osumnjičeni da...

Brčanska Policija obilježila Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se u svijetu obilježava 18. listopada, danas je na Trgu mladih u Brčkom postavljen štand...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -