Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Evropski lideri odbijaju nove pregovore o “Brexitu”

Evropski zvaničnici odbacili su danas mogućnost da ponovo pregovaraju sa britanskom premijerkom Terezom Mej (Theresa May) o “Brexitu”, nakon što je prethodni dogovor naišao na protivljenje u Velikoj Britaniji.

Mej će danas krenula u operaciju spašavnja dogovora i posjetiće nekoliko zemlja kako bi tražila “uvjeravanja” za sporazum o razlazu koji bi mogla da provuče kroz britanski parlament. Ona je u ponedeljak povukla sporazum s glasanja u britanskom Donjem domu jer nije imao većinu glasova.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odbacio je nove pregovore o sporazumu o razlazu s Velikom Britanijom, ali je rekao da bi elementi dogovora o “Brexitu” mogli biti razjašnjeni, javlja AP.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, Junker je rekao da “nema prostora za ponovno pregovaranje” o sporazumu o razlazu, ali da ima prostora za dalja razjašenjenja i interpretacije.

Junker je rekao da će se večeras sastati sa Mejovom uoči samita Evropske unije u četvrtak i petak, 13. i 14. decembra.

“Dogovor koji smo postigli je najbolji mogući. To je jedini mogući dogovor. Nema nikakvog prostora za ponovno pregovaranje”, naglasio je Junker.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Njemačke Mihael Rot rekao je da britanska premijerka neće dobiti garancije za nove pregovore o dogovoru o razlazu kad bude razgovarala s kancelarkom Angelom Merkel. On je dodao da su glavni pregovarači u Briselu, a ne u Berlinu.

Danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen rekao je da bi zemlje EU mogle biti spremne da razjasne dijelove dogovora o razlazu s Velikom Britanijom, ali da nisu spremne za velike promjene.

Samulesen je novinarima u Briselu rekao da “uvek postoji politička opcija za razjašnjenje ako je to potrebno”.On je dodao da se ne postavlja pitanje potpuno novih pregovora.

Šef danske diplomatije je odbio da komentariše da li bi EU bila spremna za nacrt dodatne političke deklaracije koja bi pomogla da sporazum prodje parlament u Londonu.

(BHRT)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti