Završena istraga o smrti Slobodana Praljka, nije utvrđeno na koji način je dobio otrov

MARKETING

Istraga o smrti Slobodana Praljka je zatvorena. Nakon što je sud izrekao presudu protiv njega osuđeni ratni zločinac Praljak je prošle godine oduzeo sebi život u sudnici Tribunala za bivšu Jugoslaviju. Istraga nije pokazala na koji način i u kojem trenutku je on dobio kalij-cijanid koji je popio.

Holandsko tužilaštvo je objavilo kako nije utvrđeno da je počinjeno krivično djelo.

Nakon Praljkove smrti nastala je sumnja da po holandskom zakonu postoji mogućnost da su izvršena dva kaznena djela. Prvo kazneno djelo odnosi se na to da je supstanca koju je Praljak popio zabranjena temeljem Zakona o lijekovima. Istraga je pokazala da se radilo o ubojitoj dozi kalij-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se doduše ne može tek tako nabaviti, no prema Zakonu o lijekovima posjedovanje kalij-cijanida nije kazneno djelo.

Druga sumnja se odnosila na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubistva. Da bi se to istražilo pokušali su saznati kako je ta bočica s otrovom dospjela u sudnicu. Kako bi se to utvrdilo, između ostalog su pregledani snimci napravljeni nadzornom kamerom, saslušani su razni svjedoci i pregledane su prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka. Međutim, nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gdje je Praljak došao do otrova.

Na snimcima nadzorne kamere, kako iz zatvora tako i iz ICTY-a, nije primijećeno ništa. Na tim snimcima se nigdje ne vidi da on u bilo kojem trenutku ima kod sebe neku bočicu ili neki tome sličan predmet ili da mu je neko uručuje. Također, tokom raznih pretresa koji su izvršeni toga dana nije primijećeno ništa osobito. Na snimcima iz sudnice ne može se vidjeti odakle je on izvadio tu bočicu.

Praljak je prije suđenja proveo kratko vrijeme u dvije prostorije bez videonadzora – u toaletu i u prostoriji za zadržavanje, jednoj vrsti čekaonice. U toku naknadnog pretresa navedenih prostorija nije pronađeno ništa značajno.

Gledajući unatrag, na temelju izjava svjedoka može se zaključiti da je Praljak već duže razmišljao o samoubistvu. Tako je Praljak, naprimjer, dao da se njegove osobne stvari upakuju kako bi se otpremile u Hrvatsku i u raznim se prilikama opraštao od određenih osoba. Svjedoci su to objašnjavali time što se kazneni predmet u višem nivou bližio kraju. Nakon njegove smrti pronađeno je oproštajno pismo u kojem je Praljak napisao svojoj porodici da je još davno donio odluku da okonča svoj život, u slučaju da bude proglašen krivim.

Ne može se isključiti da je Praljak već (prilično) dugo posjedovao taj otrov. Kalij-cijanid se može čuvati u suhom obliku i već je neznatna količina tog otrova smrtonosna. Kada se gleda sa te strane, nije ni čudno da je unos i čuvanje te tvari ostao neprimijećen.

Podsjećamo, u srijedu, 29. novembra 2017., osuđeni Slobodan Praljak bio je prisutan kada je Tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao presudu protiv njega. Nakon što je saslušao presudu Praljak je uzeo riječ i zatim popio gutljaj iz jedne bočice. Ubrzo nakon toga mu je pozlilo i dva sata kasnije izdahnuo je u bolnici Westeinde. ICTY je istoga dana podnio molbu Državnom tužilaštvu u Hagu da provede istragu u vezi s Praljkovom neprirodnom smrću.

(Klix.ba)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT