Stranke nakon sastanka: Izvjestan dogovor o većini u Kantonu Sarajevo

MARKETING
Foto: Fena
U Sarajevu je okončan sastanak stranačkih delegacija SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a, Naroda i pravde te NBL-a.

Šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto kazao je kako postoji apsolutno opredjeljenje svih stranaka da formiraju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.

– Kao što sam rekao, ovo je početak pregovora o formiranju skupštinske većine. Ono što smo mi kao blok građanskih stranaka dogovorili, će biti ulazna informacija za druge stranke koje su tu prisutne. Krećemo u proces koji smo mi na lijevoj strani već završili, kaže Forto.

On je istakao da šest stranaka ima legitimitet više od 125.000 građana KS, koji su glasali za ove stranke. Dodao je da će se prvo raditi na usaglašavanju plana i programa rada skupštinske većine pa tek onda o kadrovskim rješenjima. Dodao je da će ova većina skrojiti budžet za iduću godinu do kraja ove godine i da će po tom budžetu raditi nova vlast.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković istakao je da je današnji sastanak bio potpuno drugačiji od ranijih na kojima se sastavljala vlast. Dodao je da su sve stranke saglasne da formiraju program koji će biti u interesu građana te je potvrdio da će se o kadrovima razgovarati naknadno i da je dogovoreno da se biraju stručni i kompetentni ljudi.

Kazao je da će stranački timovi odmah krenuti na posao usaglašavanja svih planova i programa rada, a nakon toga i budžeta kako bi nova vlast radila po principima nove skupštinske većine.

”Kanton Sarajevo u svojem Poslovniku ima definiciju prema kojoj se po objavi službenih rezultata formira Skupština. Za očekivati je da ona do 16. novembra bude formirana. Zadužili smo radne grupe da rade na usaglašavanju dokumenata. Narod i pravda ima vrlo detaljan dokument i te radne grupe će marljivo i naporno. Dinamiku sastanaka ćemo prilagoditi cilju da se prije Nove godine formira skupštinska većina i da se Vlada pozabavi prolemima. Imat će budžet koji će biti odraz naših politika, a ne kao što je prije bio slučaj. Tako da jesmo definisali rokove i plus je dogovoreno da se skrate rokovi. Nama je najbitnije zakon o porijeklu imovine, kontrola javnih nabavki i da funkcije obnašaju moralni ljudi”, rekao je Konaković odgovorio na pitanje da Demokratska fronta nije priželjikvala da on bude premijer, prenosi N1.

Mirvad Kurić iz SBB-a kazao je kako je ovo što se danas dogodilo logičan slijed nakon dešavanja u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, gdje su također formirane skupštinske većine bez SDA. Dodao je da su SBB i SDP već ranije na nivou šefova stranaka dogovorile ovakvu saradnju, te da SBB ostaje pri tome.

Šef pregovaračkog tima DF Milan Dunović rekao je da će DF učestvovati i u nastavku razgovora.
”Preuzimamo političku odgovornost i ulazimo u razgovore s ostalim političkim akterima. Opredjeljeni smo za dobrobit građana”, rekao je on.

Naredni sastanak zakazan je za utorak.
(Vijesti.ba)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT