Indija: Veoma zagađen vazduh u Nju Delhiju, postoji rizik po zdravlje ljudi

MARKETING
Foto: Getty Images
Zagađenje vazduha u indijskoj prijestonici Nju Delhiju, povećano je nakon vatrometa koji je korišten sinoć, tokom hindu festivala “Divali”.

Iz dvije Federalne službe za mjerenje zagađenja su rekli da je kvalitet vazduha “veoma loš”, te da je dostigao “ozbiljan” nivo zagađenosti.

Kako su rekli, dugotrajno izlaganje ovakvom vazduhu moglo bi da izazove oboljenja.

Stručnjaci mjere koncentraciju čestica manjih od 2,5 mikrona u prečniku, koje mogu da prodru duboko u pluća, a prema podacima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Indiji, nivo ovih čestica u Nju Delhiju dostigao je 689, što je znak vanredne situacije jer postoji ozbiljan rizik po zdravlje ljudi (Nivo do vrijednosti 50 smatra se bezbjednim).

Nadležna državna komisija sastaće se tokom dana da bi procijenila situaciju, izjavio je portparol gradske uprave.

Kako prenose mediji, manji broj stanovnika Nju Delhija nosi maske kada izlaze napolje u gusti smog, a prolaznici i džogeri jutros se ponašaju uobičajno.

Povodom festivala “Divali”, Vrhovni sud je prošlog mjeseca odobrio upotrebu posebnih sredstava vatrometa, koja manje zagađuju vazduh, ali samo tokom dva časa uveče.

U prodaji nisu mogla da se nađu ova specijalna sredstva, pa su građani ispaljivali uobičajeni vatromet u ogromnim količinima.

Vlasti oklijevaju da zabrane varomet da ne bi uvrijedile pripadnike većinske hindu zajednice, jer je “Divali” jedan od njihovih najvećih festivala.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT