Pompeo o nestanku Khashoggija: Saudijska Arabija će provesti obimnu istragu

MARKETING
Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) izjavio je danas da se Saudijska Arabija obavezala da će provesti potpunu istragu o nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Pompeo je prije nego što je otputovao iz Rijada u Tursku, rekao da će se sastati s predsjednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) u Ankari, dvije sedmice nakon Kašogijevog nestanka.

Pompeo je jučer u Rijadu razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom, koji je ujedno i ministar vanjskih poslova.

“Na svakom od tih sastanaka naglasio sam značaj toga da Saudijska Arabija provede potpunu istragu nestanka Džamala Kašogija. Saudijska Arabija se obavezala na to i saopćila da planira provesti obimnu, potpunu i transparentnu istragu”, rekao je Pompeo novinarima koji su putovali s njim nakon što se ukrcao u avion za Ankaru.

Saudijska Arabija je, naveo je dalje šef američke diplomatije, nagovijestila da će to učiniti na brz i pravovremen način, kako bi mogli doći do odgovora na važna pitanja.

Kašogi, poznat po svojoj kritici prema politici Saudijske Arabije, nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi pribavio dokumente za vjenčanje.

Turske novine: Khashoggi je mučen i ubijen u saudijskom konzulatu

Turski zvaničnici vjeruju da je ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno, što Saudijci najoštrije negiraju.

Turske provladine novine objavile su danas jezive detalje mučenja i ubistva Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Novine “Jeni Safak” (Yeni Safak) navele su detalje, kako tvrde, audio snimka ubistva, koji pokazuju da je Kašogi bio podvrgnut mučenju.

Novine pišu da su se na snimku mogle čuti riječi saudijskog generalnog konzula upućene ljudima koji su mučili novinara: “Učinite to vani, ne stvarajte mi nevolje”. Novine također pišu da je jedan od saudijskih mučitelja odgovorio: “Ušuti, ako želiš da ostaneš živ kada se vratiš u Saudijsku Arabiju”.

Saudijski zvaničnici nisu odgovarali na ponovljene zahtjeve Asošiejted presa (Associated Press) za komentar. Kraljevstvo je ranije negiralo optužbe da je Kašogi ubijen.

Turska služba sigurnosti koristi provladine medije kako bi pružila detalje o “slučaju Kašogi”, pojačavajući tako pritisak na Saudijsku Arabiju.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT