Prosvjetni radnici u Sarajevu razmišljaju o štrajku upozorenja: Neće raditi prva dva časa

MARKETING
Foto: Klix.ba

Prosvjetni radnici koji rade u osnovnim školama i vrtićima u Kantonu Sarajevu razmatraju opciju da od ponedjeljka, 17. septembra, organizuju štrajk upozorenja tokom kojeg neće raditi prva dva časa u prvoj i drugoj smjeni.

Na ovo su se odlučili jer jučerašnji protesti nisu urodili plodom, odnosno jer, prema riječima predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivre, Vlada KS nije iznijela nikakav stav.

Kazao je kako im je ministar Jasmin Halebić poručio da im osnovica plaće može biti samo 300 KM, dok premijer KS Adem Zolj nije imao nikakav stav.

Ukoliko se odluče na štrajk upozorenja, on će biti organizovan prva dva časa u prvoj i drugoj smjeni i trajat će do ispunjena zahtjeva.

Predsjednik Sindikata je još jednom poslao poziv premijeru Zolju za organizovanje sastanka i očitovanje o njihovim zahtjevima.

“Ukoliko dođe do štrajka, nastavni proces i učenici će biti potpuno ugroženi pa vas još jednom pozivamo da nam dostavite zvaničan stav Vlade po pitanju povećanja osnovice, odnosno da li Vlada prihvata naš prijedlog ili Vlade predlaže neki drugi iznos osnovice”, kazao je Sivro u zahtjevu upućenom premijeru KS.

Odluka o štrajku bit će donesena danas ili sutra kada će biti održana sjednica Skupštine Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

(Klix.ba)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT