Otvoren Muzej Brčko distrikta BiH

MARKETING

Izložbom privremene etnološke postavke sinoć je otvoren Muzej Brčko distrikta. Pod nazivom “Od sjemena do platna” izložba je posvećena domaćoj tekstilnoj radinosti u prošlosti.

Izložba obiluje pomagalima i alatima koji su korišteni u različitim fazama ove radinosti, a mogu se vidjeti i dijelovi pojedinih nošnji ovoga kraja.

“Svaki predmet, svaka alatka predstavlja jednu fazu procesa koji čini domaću tekstilnu radinost. To je dugotrajan proces koji je trajao godinu dana i u svojoj cijelosti je prikazan u okviru ove postavke. Moram da kažem da je ova postavka relativno skromna što se tiče teme, pokriven je samo jedan aspekt iz kulturne istorije ovog područja. Definisana je samim prostorom koji nije dovoljno velik da se napravi stalna postavka” rekla je Vanja Žigić, kustos Muzeja Brčko distrikta BiH.

Posjetioci su bili veoma zadovoljni činjenicom da je u Brčkom konačno otvoren muzej jer grad zaslužuje da ima instituciju koja će se baviti promocijom i zaštitom kulturnih dobara.

“Mogu da kažem da je ovo trebalo i prije da bude otvoreno ali nikad nije kasno. Potrebno je ovo gradu Brčko kako bi ljudi vidjeli kako je bilo u nekom prošlom vremenu” rekao je Ibrahim Hadžić, posjetilac.

Podršku kustosu muzeja dala je i kustos Umjetničke galerije Brčko distrikta koja je ukazala na važnost onoga što muzej predstavlja za Brčko distrikt.

“Ja ovom prilikom čestitam kolegici Žigić koja je za godinu i po dana uradila veliki posao, što neko nije ni za posljednjih 15 godina. Bila sam u prilici da pratim njen rad i zalaganje a postavka je ono što prezentuje njenu stručnost i profesionalizam. Eksponati su  bili u veoma ruiniranom i zapuštenom stanju, čuvani u Galeriji,  čekajući stručnjaka koji će doći da ih konzervira i restaurira” rekla je Sonja Đurović, kustos Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH.

Pored zbirke koja je trenutno izložena Muzej Brčko distrikta raspolaže sa veoma bogatom zbirkom različitih eksponata ali je za njihovo izlaganja potreban i veći prostor ali i značajnija podrška grada.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT