Obilježena 26. godišnjica stradanja Bukvičana

MARKETING

U brčanskom naselju Bukvik parastosom  koji je danas služen u Spomen-kapeli obilježena je 26. godišnjica stradanja   68  mještana ove mjesne zajednice.

Familija, prijatelji i mještani Bukvika  odali su dužnu počast stradalim Bukvičanima. Najteže je bilo članovima porodica kojima bol zbog gubitka najdražih ne prestaje.

“Moja supruga je ovdje uhvaćena. Niko odgovarao nije. To jeste žalosno ali moramo živjeti dalje. Nadam se da će i pravde nekada biti” rekao je Simo Bašić iz Bukvika.

Za stradanje mještana Bukvika, podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine osudio je Mensura Đakića na dvije godine zatvora, dok je Begzad Kajtazi oslobodjen optužbi za zločin počinjen u selu Bukvik u Brčkom u septembru 1992. godine.

“Odluka je sramna i što se tiče rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine očekivana. Za srpske žrtve nema pravde dok se žrtve sa druge strane priznaju. Srbi dobijaju maksimalne zatvorske kazne” rekao je Slobodan  Mijatović, član Upravnog odbora MZ Bukvik.

“Nevjerovatno je da se  odgovornom licu u čijem  prisustvu je izvršen zločin nad trojicom ratnih zarobljenika , pri tome ranjenih, izrekne smiješna i uvredljiva kazna za krivično djelo ratnog zločina. Da paradoks bude veći neposredni izvršilac je oslobođen odgovornosti” rekao je Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Vijence i cvijeće na spomenik stradalim mještanima Bukvika danas su osim članova porodica  položili i predstavnici udruženja koja okupljaju boračku populaciju kao i članovi izvršne i zakonodavne vlasti u Brčkom.

“Sudovi u Bosni i Hercegovini bi trebali da budu nezavisni međutim posljednja odluka  suda u vezi sa istragom i postupkom koji je vođen protiv počinilaca zločina  u Bukviku ne podržava takvu kvalifikaciju i status suda. Riječ je o jednoj političkoj odluci koja ima ambiciju da kreira istoriju na ovim prostorima. Svi zločinci treba da odgovaraju ali ne treba da se vrši selektivna pravda. 68 je  stradalih u Bukviku i  ako takav zločin zaslužuje svega dvije godine zatvorske kazne onda tu nema riječi o pravdi” zaključio je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikt BiH.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT