Detalji eksplozija u Bostonu: Izgledalo je kao Armagedon

MARKETING
Foto: Twitter

Najmanje jedna osoba je poginula, dvanaest je povrijeđeno, a stotine su evakuirane nakon što su deseci eksplozija, najvjerovatnije izazvanih puknućem plinskih instalacija, potresli nekoliko američkih gradića sjeverno od Bostona, objavili su lokalni dužnosnici.

Eksplozije su oštetile desetke privatnih kuća i drugih građevina te izazvale brojne požare. Vatrogasci su se satima borili s vatrom, dok su pripadnici komunalnih službi zatvarali plinske instalacije i isključivali struju kako bi se spriječili daljnji incidenti.

– Bilo je nevjerovatno. Vatrogasac sam skoro 39 godina i nikad nisam vidio ništa slično. Izgledalo je poput Armagedona – rekao je Majkl B. Mansifeld (Michael B. Mansfield), načelnik vatrogasaca iz gradića Andovera.

Državna policija objavila je da je ukupno prijavljeno 39 eksplozija i požara, ali se očekuje da će ta brojka rasti. Pozvala je sve stanovnike zahvaćenih gradova koje snabdijeva plinska kompanija “Columbia Gas”, jedinica kompanije ” NiSource Inc.”, da se evakuiraju dok ne završi proces dekompresije plinovoda.

– Molimo sve koji imaju plin u kući da do daljnjeg napuste svoje domove – izjavio je upravitelj grada Nort Andovera Endru Majlor (Andrew Maylor) za lokalnu televizijsku postaju.

Policija savezne američke države Masačusets patrolirala je ulicama i pozivala ljude da se hitno evakuiraju iz pogođenog područja.

Policija je na Twitteru ustvrdila da je prerano za bilo kakve špekulacije o mogućem uzroku, no lokalni mediji prenose kako je vjerovatno riječ o puknuću plinovoda usljed prevelikog pritiska. Do eksplozija i požara došlo je u gradićima Loensu, Andoveru, Nort Andoveru i Metjuenu sjeverno od Bostona.

Portparol kompanije “Columbia Gas of Massachusetts”, koja upravlja plinskim instalacijama, rekao je da se još pokušava utvrditi što se tačno dogodilo.

Policija je objavila da je prijavljeno ukupno 70 slučajeva eksplozija ili požara. U gašenju požara učestvovalo je pedesetak vatrogasnih stanica iz bliže i dalje okolice. Istragu je pokrenuo i FBI koji je saopćio da u koordinaciji s policijom provodi procjenu situacije.

(Avaz.ba)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT