Maas: Članstvo zapadnog Balkana je u interesu EU, u suprotnom Rusija i Kina će ostvariti utjecaj

MARKETING
Foto: EPA

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da je “strateški interes” Evropske unije širenje na zapadni Balkan, jer bi “u suprotnom Rusija i Kina utvrdile svoj uticaj u toj regiji”.Maas je kazao da su Makedonija i Albanija počele da provode reforme neophodne za članstvo u EU.

Govoreći nakon sastanka s albanskim ministrom vanjskih poslova Ditmirom Bushatijem u Berlinu, Maas je izjavio kako je “čvrsto uvjeren da narod zapadnog Balkana želi da živi na isti način kao mi u Evropi”.

Maas je istaknuo da Njemačka ima “veoma, veoma pozitivan stav prema širenju EU na zapadni Balkan”.

EU bi mogla pokrenuti razgovore o članstvu s Albanijom i Makedonijom u narednoj godini, prenosi Associated Press.

 

(Fena)

 

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT