Japan: Najmanje 179 žrtava u poplavama i klizištima

MARKETING
Foto: Reuters
Najmanje 179 ljudi je izgubilo život u poplavama i klizištima na zapadu Japana, a više osoba se vodi kao nestalo, saopštio je danas portparol vlade te zemlje.

Japan je proteklih dana suočen sa najozbiljnijom katastrofom povezanom s meteorološkim prilikama još od 1982. godine.

Premijer Šinzo Abe danas će posjetiti najugroženija područja u provinciji Okajama. Portparol Vlade Japana Jošihide Suga je u utorak rekao da više od 75.000 vojnika, policajaca, vatrogasaca i pripadnika obalske straže čini sve u pružanju pomoći ugroženima.

Akciju spašavanja otežava neuobičajeno visoka temperatura do 35 stepeni Celzijusa, a velike vrućine će se zadržati do kraja sedmice.

Jake kiše izazvale su posljednjih dana bujice, klizišta i poplave, dok je zbog teške situacije u tom dijelu Japana premijer Abe otkazao svjetsku turneju koja je trebalo da počne sutra posjetama Belgiji, Francuskoj, Saudijskoj Arabiji i Egiptu.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT