Britanska policija: Nervni agens novičok može da traje i 50 godina

MARKETING
Foto: Reuters
Pomoćnik šefa britanske policije zadužen za protuterorizam Nil Bejsu rekao je da nervni agens novičok može da ostane aktivan i 50 godina ako se drži u zapečaćenom kanisteru.

Bejsu je stanovnicima mjesta Ejmsberi sinoć rekao da policija traga za kanisterom sa nervnim agensom za koji se vjeruje da je 30. juna otrovao dvoje ljudi.

“Volio bih da mogu da vam kažem da smo identifikovali i uhvatili odgovorne i da smo sigurni da nigdje u Viltširu nema tragova nervnog agensa. Međutim, surova stvarnost je da u ovom trenutku ne mogu ponuditi nikakva uvjeravanja ni garancije”, rekao je Bejsu.

On je izrazio nadu da će se stanje jedne od žrtava, Čarlija Raulija, još poboljšati i da će biti u stanju policiji reći nešto o lokaciji kanistera.

Raulijeva partnerka Don Stardžis je umrla od trovanja.

Njih dvoje otrovani su novičokom na samo nekoliko kilometara od mjesta Solsburi, gdje su istim nervnim agensom napadnuti bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT