Šarović: Entiteti moraju ograničiti cijene nafte i derivata

MARKETING
BiH će  kroz Odbor nastojati da olakša trgovinu među zemljama regije ali i šire , rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović otvarajući  konferenciju “Odbor za olakšavanje trgovine Bosne i Hercegovine i javno-privatni dijalog”. Boegel: Odluka o olakšanju trgovine stupa na snagu u septembru,  javlja reporter BHRT.

Otvarajući konferenciju ministar Mirko Šarović rekao je kako je BiH na kraju završetka procesa i pregovora oko olakšanja trgovine u BIH, jer taj   proces traje par godina a na globalnom nivou   unazad 10 godina.

–  Na kraju smo jednog važnog puta, a to je završetak procesa i pregovora u vezi uspostavljanja Odbora za olakšavanje trgovine u BiH. Taj proces u našoj zemlji traje par godina, a na globalnom nivou taj proces traje unazad deset godina – izjavio je Šarović pred početak konferencije.

Ključni događaj, po njegovim riječima, bila je Ministarska konferencija u Baliju 2013. godine kada je otpočeo globalni proces za uspostavu nacionalnih odbora za olakšavanje trgovine, koji u suštini ima ambiciju da na globalnom nivou standardizuje postupke i olakša trgovinu zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije, kao i drugih zemalja.

 

“BiH je taj proces završila i ratifikovala dodatne protokole zemalja CEFTA-e. Na osnovu ratifikovanog protokola BiH je kreirala Odbor za olakšanje trgovine u koji su uključene sve institucije u BiH. Kroz ovaj program BiH će nastojati da olakša trgovinu među zemljama regije ali i šire , rekao je Šarović, dodavši kako će to olakšati trgovinu privrednim subjektima.

Šarović je dodao kako je osnovni zahtjev,  ne samo u BIH nego i prvrednika u regionu,  da uvoz i izvoz budu olakšani, jednostavnim procedurama, da one budu jeftinije i da sve institucije razmjenjuju informacije  i da lakše trguju sa  kompanijama   drugih država.

Dodao je kako ovaj Odbor ima namjeru da omogući stalni kontakt i razmjenu iskustava između  javnog i privatnog sektora, te da je neophopdno da on zaživi.

Govoreći o najnovijem poskupljenju goriva i problemima, Šarović je rekao da će se vrlo rado odazvati, ukoliko se smatra da je neophpdno učešće Vijeća ministara. Podsjetio je, međutim, da je riječ o nadležnostima entiteta:

 “Mislim da sve dažbine, odnosno nameti i doprinosi u cijeni naftnih derivata na državnom nivou možete računati da će biti na nuli. Svi porezi takse i marže se izračunavaju na entiteskom nivou i mislim da je ovo pokazatelj da se može uticati na cijenu nafte. Tačno da su akcize uticale na cijenu goriva i to je došlo u vrlo teškom periodu. Cijena nafte na svjetskom nivou utiče i na cijenu kod nas. Ali entitetska ministarstva moraju ograničiti gornji nivo cijene nafte i derivata”, rekao  je Šarović.

Direktor USAID Endrju Bogl (Andrew Boegel) izrazio je zadovoljstvo što je USAID dio ovog projekta koji bi trebao doprinijeti ekonomskom rastu.

“Ova konferencija nije mogla biti ranije jer odluka o olakšanju trgovine stupa na snagu u septembru. To vodi ispunjavanju odredbi Sporzuma o olakšavanju trgovine sa Svjetskom trgovinskom organizacijom. Javno privatni dijalog koji će uslijediti nakon toga pomoći će svim partnerima u BiH koji su dio Cefte i drugih sporazuma da razvijaju ekonomiju”, rekao je Boegel.

Odbor je upostavljen Odlukom Vijeća ministara BiH u maju ove godine radi daljnjeg pojednostavljivanja i harmonizacije carinskih i drugih graničnih procedura u skladu sa Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije i drugim sporazumima i protokolima koji se odnose na proces olakšavanja trgovine (SSP, CEFTA i EFTA).

Poseban naglasak na konferenciji bit će stavljen na značaj Odbora u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT