Otvorena izložba “Zločin u Katinskoj šumi”

MARKETING

U izložbenom salonu Gradske vijećnice u Brčkom sinoć je otvorena izložba Poljskog državnog arhiva “Zločin u Katinskoj šumi”.

Izložba je organizovana kao dio obilježavanja Međunarodnog dana arhiva, značajnog datuma kojem je cilj skrenuti pažnju javnosti na značaj Arhiva i arhivske djelatnosti.

“Izložba je dio programa kojim Služba za arhiv Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH obilježava Međunarodni dan arhiva. Mi smo krajem prošle sedmice imali brojne posjete učenika srednjih škola koje smo upoznali sa dijelom aktivnosti Službe za arhiv u Brčkom i ovom izložbom također želimo skrenuti pažnju javnosti na ono što je značaj Arhiva i arhivske djelatnosti” rekao je Ćazim Suljević, šef Službe za arhiv Brčko distrikta BiH.

Izložbu “Zločin u Katinskoj šumi” organizovao je Arhiv FBiH u saradnji sa brčanskom Službom za arhiv a otvorio je prof.dr. Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije BiH. Kazao je da su poljski Katin i Srebrenica u Bosni lice i naličje velikog ljudskog zla koje je zadesilo čovječanstvo na polovini i drugom kraju prošlog vijeka.

“Pogubljeni su ljudi koji nisu ni krivi ni dužni, zato što su proglašeni nacionalistima koji nisu skloni sovjetskoj državi. Za ovaj zločin postoji dokumentacija. Sovjetske vlasti ga nisu priznavale sve do 1988. ili 1989. godine. Međutim, tih godina je sovjetski predsjednik Gorbačov priznao da su sovjetske jedinice pobile između 23.000 i 26.000 Poljaka, te da to predstavlja zločin” rekao je prof.dr. Adamir Jerković direktor Arhiva Federacije BiH.

Najavljeno je da će izložbe i događaji poput ovoga biti organizovani i u budućnosti.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT