Obavještenje o uspostavljanju Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova u Brčko distriktu BiH

MARKETING

U skladu sa Zakonom o nasljeđivanju Brčko distrikta BiH (,,Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, broj: 36/17), Pravilnikom o načinu vođenja Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova broj: SuPK-491/18 od 26.03.2018. godine i Uputstvom o primjeni Pravilnika o načinu vođenja Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova u Brčko distriktu BiH broj: SuPK-668/18 od 26.04.2018. godine, ovim putem vas obavještavamo da će dana 14.06.2018. godine početi da funkcioniše Registar testamenata i drugih nasljednopravnih poslova u Brčko distriktu BiH, koji u skladu sa zakonom vodi Pravosudna komisija.

Registar predstavlja jedinstvenu evidenciju sačinjenih testamenata i zaključenih ugovora o nasljeđivanju, te sporazuma o odricanju od nasljeđa koje nije otvoreno za područje Brčko distrikta BiH. Registar ne zavodi sadržaj testamenta ili navedenih pravnih poslova, već samo činjenice o tome da li je sačinjen ili sklopljen, gdje je pohranjen, je li opozvan ili raskinut, te da li je proglašen ili vraćen testament, ugovor o nasljeđivanju, odnosno sporazum o odricanju od nasljeđa koje nije otvoreno.

Činjenice o testamentima i drugim nasljednopravnim poslovima dužni su redovno dostavljati svi oni koji su sačinili ili kod kojih se čuva javni testament, ugovor o nasljeđivanju, odnosno sporazum o odricanju od nasljeđa koje nije otvoreno. Dakle, ta se obaveza prvenstveno odnosi na Osnovni sud, notare i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH. Lica koja su sačinila privatni testament, odnosno kod kojih se privatni testament nalazi mogu ukoliko to žele dostavljati podatke o takvom testamentu. Evidentiranje privatnog testamenta za zavještaoca nije obavezno, ali je važno naglasiti da njegovim evidentiranjem, zavještalac može biti siguran da će nakon smrti njegova posljednja volja biti poštovana. Sva predhodno navedena lica su ovlašteni korisnici Registra.

Zahtjev Registru ovlašteni korisnik podnosi Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH na propisanom obrascu, zavisno od vrste pravnog posla na koji se odnosi (testament, ugovor o nasljeđivanju ili sporazum o odricanju od nasljeđa koje nije otvoreno) i kategorije korisnika (Osnovni sud, notari i diplomatsko-konzularna predstavništva BIH, zavještalac odnosno ugovorne strane ili punomoćnik).

Svi relevantni podaci vezani za funkcionisanje Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova nalaze se na web stranici Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH ( HYPERLINK “http://www.pkbd.ba” www.pkbd.ba).

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK PRAVOSUDNE KOMISIJE

Safet Pizović

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT