Francuska: Farmeri pozvani da deblokiraju rafinerije

MARKETING
Foto: AFP
Najveći sindikat iz sektora poljoprivrede u Francuskoj “Fnsea” pozvao je danas farmere da deblokiraju rafinerije i skladišta goriva poslije tri dana, povodom plana za uvoz palminog ulja.

Protesti su pokreunuti jer je vlada dozvolila kompaniji “Total” da uveze palmino ulje za proizvodnju biogoriva, što je jeftinija alternativa biodizelu koji se pravi od uljane repe iz domaće proizvodnje.

“Ostvarili smo napredak i za danas je zakazano mnogo sastanaka”, rekao je Žeremi Deserle, jedan od lidera Fnsea.

Drugi član rukovodstva sindikata Kristijan Lamber izjavio je da je bilo napretka u nekim tačkama, ali “ne i drugima” tokom sinošnjeg sastanka sa ministrom poljoprivrede Stefanom Traverom.

“Ministar je priznao da postoje poremećaji konkurentnosti unutar Evrope i u odnosima sa drugim zemljama”, rekao je Lamber televiziji “Frans 2”.

Razgovor sa ministrom trajao je do tri sata ujutro.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT