ARD uputio  Inicijativu za  usvajanja Zakona o pčelarstvu Brčko distrikta

MARKETING
foto: Ilustracija

Asocijacija za ruralni razvoj uputila je Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta Inicijativu za predlaganje usvajanja Zakona o pčelarstvu Brčko distrikta.

Cilj ove inicijative je da se omogući uređenje oblasti pčelarstva u  Brčko distriktu. Tokom pripremne faze izrade Zakona izvršena je analiza trenutnog stanja sektora pčelarske proizvodnje na nivou BiH u saradnji sa Međusektorskom mrežom za poljoprivredu i ruralni razvoj BiH koja uključuje 56 poljoprivrednih proizvođača, prerađivača i javni sektor. U tom cilju su identifikovane i konsultovane sve zainteresovane strane.

Nacrt zakon sadrži 9 poglavlja i to: osnovne odredbe, uzgoj pčela u stacionarnom pčelinjaku, uzgoj pčela u selećem pčelinjaku, prijevoz i ispaša pčela, katastar i pašni red, promet pčelinjim zajednicama, maticama i pčelinjim proizvodima, zaštita pčela, pčelarske organizacije, nadzor, nadoknada štete i kaznene odredbe, prelazne i završne odredbe u skladu sa 36 članova.

Nadalje, ostvarivanjem uslova iz ovog zakona bi se podstakao ujednačen razvoj pčelarske proizvodnje kao visokodohodovne grane poljoprivredne proizvodnje što bi poboljšalo položaj i tržišnu orjentisanost pčelinjih proizvoda.

Usvajanjem Zakona o pčelarstvu u Brčko distriktu olakšaće se privlačenje budućih donatora, prvenstveno sredstava opredijeljenih kroz IPARD program.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT