Vlada usvojila izmjene i dopune Pravilnika o zapošljavanju

MARKETING

Na trećem nastavku 30. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH usvojen je Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o zapošljavanju.

„Na samoj sjednici Vlade gradonačelnik je intervenisao izmjenom u članu 24. koja se odnosi na dodatno bodovanje. Dosada su sa tri boda dodatno bodovani kandidati porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, a današnjom izmjenom uvode se dva dodatna boda za one kandidate koji na kućnoj listi u svom domaćinstvu imaju nezaposlene ili penzionisane članove kao i dva dodatna boda na samohrane roditelje“, istakao je šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić. On je dodao da se ostale izmjene Pravilnika odnose na detalje tehničke prirode koji će precizirati određene pravne norme kako bi izbor kandidata bio što efikasniji.

„U dijelu dopuna pravilnika koji se odnosi na tajnost podataka sada se jasno precizira da uvid u te podatke imaju, osim članova komisije za zapošljavanje, i Apelaciona komisija, sud i druge institucije koje se bave provođenjem zakonitosti postupka“, objasnio je Blažić.

Na današnjoj sjednici primljen je k znanju Izvještaj o utrošku sredstava granta za banjsko-                          -klimatsko liječenje Udruženju penzionera Republike Srpske i Udruženju penzionera PIO/MIO Federacije BiH. Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu, istakla je da je prema dostavljenom izvještaju udruženja, kojima je Vlada isplatila grantove od po 50.000 konvertibilnih maraka, u prosjeku po jednom penzioneru za banjsko-klimatsko liječenje utrošeno oko 550 KM.

„Udruženje penzionera Republike Srpske na banjsko-klimatsko liječenje je poslalo 91 penzionera dok je Udruženje penzionera Federacije BiH na banjsko-klimatsko liječenje uputilo 98 penzionera, s tim da je ostatak novca izdvojilo samo Udruženje“, istakla je Nataša Stevanović.

Članovi Vlade odobrili su Smjernice za izradu uputstva o radu Poreske uprave Brčko distrikta BiH kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Agenciju za lijekove BiH. Usvojen je i zaključak kojim je navedeno da će se Vlada Brčko distrikta BiH obratiti entitetskim ministarstvima kako bi se vodilo računa da se prilikom imenovanja osigura princip rotacije. Usvojena je i Odluka o imenovanju zaposlenika Odjeljenja za komunalne poslove za člana Radne grupe za energetsku efikasnost.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje pet lica za potrebe Odjeljenja za obrazovanje za obavljanje privremenih i povremenih poslova.   

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT