Sakašvili neće tražiti politički azil u Poljskoj

MARKETING
Foto: AFP
Bivši predsjednik Gruzije, sada ukrajinski opozicionar, Mihail Sakašvili koji je deportovan jučer iz Ukrajine ,  neće tražiti azil u Poljskoj koja ga je primila u okviru sporazuma o vraćanju nelegalnih imigranata.

Sakašvili je isključio i da bi poljske vlasti mogle da ga izruče Gruziji u kojoj je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, javila je poljska televizija Polsat.

“Trenutno sam pod zaštitom poljske policije. Razgovarao sam sa rukovodstvom poljskog MUP-a, zvali su me telefonom kada sam bio na aerodromu u Varšavi. Neću tražiti politički azil u Poljskoj”, kazao je danas Sakašvili ukrajinskoj televiziji Newsone.

Sakašvili je rekao da ga poljske vlasti neće izručiti Gruziji gdje je u odsustvu osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe vlasti i pomilovanja policajaca optuženih za ubistvo bankara.

“Ne zasmijavajte me. Vlasti u Gruziji se mene boje kao đavo krsta. Od samog početka govorim: da su htjeli moje izručenje, učinili bi to još jučer. Rekao sam da ni Gruzija ni Ukrajina nemaju protiv mene nikakve ozbiljne optužbe”, rekao je Sakašvili.

Sakašvili je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013, a 2015. je postavljen za guvernera ukrajinskog regiona Odesa. Na to mjesto je podnio ostavku 2016. žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.

Sakašviliju je nakon odlaska iz Gruzije oduzeto ukrajinsko državljanstvo.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT