Juncker upozorio balkanske zemlje da riješe granične sporove

MARKETING
Foto: EPA
Juncker je u utorak poručio evropskim poslanicima da “ti problemi moraju biti riješeni prije pristupa, ili neće biti novih pristupa”.

Njegovo upozorenje uslijedilo je nakon obraćanja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Evropskom parlamentu.

Hrvatska i Slovenija – obje članice EU – uvučene su u pogranični spor koji proističe iz raspada bivše Jugoslavije u 1990-im. Među brojnim tačkama njihovog sporenja je neslaganje oko međunarodne presude koja omogućuje Sloveniji neometan pristup Jadranskom moru.

Juncker je predložio da bi se Srbija i Crna Gora mogle pridružiti bloku do 2025. godine ukoliko ispune sve uslove za članstvo, prenosi Associated Press.

(Fena)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT