Brčko: Prosvjetni radnici traže veće plate

MARKETING
Foto: Ilustracija

Prosvjetni radnici iz Brčko distrikta odlučili su ukazati na svoje nezadovoljstvo platama i uslovima u kojima rade. Učinili su to tokom javnih rasprava o prijedlogu budžeta, zahtijevajući od vlasti povećanje plata.

Prosvjetari iz Distrikta Brčko tvrde da se godinama suočavaju sa brojnim problemima. Također ističu da te iste probleme vlast u Distriktu ne želi rješavati, jer kako drugačije tumačiti činjenicu da dugogodišnji zahtjevi prosvjetnih radnika nisu prihvaćeni.

“Zadnjih godina došlo je do velikog povećanja plata u drugim odjeljenjima, ali nažalost ne i u obrazovanju. Iako u zakonu stoji da je obrazovanje od posebnog značaja, gledajući ovaj prijedlog budžeta možemo reći da obrazovanje u Brčko distriktu nema nikakvog značaja” rekao je Mensur Mujkanović, predstavnik Nastavničkog vijeća Tehničke škole Brčko.

Utemeljenje za ovakav stav Mujkanović prije svega vidi  u profesorskim platama, koje su manje u odnosu na plate onih koji su sa istom stručnom spremom zaposleni na drugim pozicijama u administraciji Distrikta.

“Ako za primjer uzmemo da profesorica srpskog, bosanskog i li hrvatskog  jezika u našim srednjim školama ima platu 1.408 maraka a da lektor u Skupštini ima 1.800 maraka ili lektor u Vladi 1.500 ili 1.600 maraka, odakle tolika razlika? Radi se o istoj stručnoj spremi. U čemu je odgovornost biti lektor? Nema veće odgovornosti nego biti odgovoran za tuđe dijete. To su mnogi u ovom gradu zaboravili.”

Da li su zaboravili ili nisu, mi o tome nećemo suditi. Prosvjetari su svoje zahtjeve dostavili i pismeno i usmeno, a koliko će biti uvaženi ovoga puta,  ostaje da se vidi.

“Zasigurno da prosvjeta treba da bude adekvatno nagrađena. Međutim, da li je to u mjeri u kojoj danas imaju plate o tome se da razgovarati” rekao je Ivica Filipović, član Komisije za budžet i finansije.

Na zahtjev prosvjetnih radnika šef resornog odjeljenja u brčanskoj Vladi gleda kao na opravdan potez, tim više što im plate od uspostave Distrikta nisu povećavane.

“Ispred Odjeljenja za obrazovanje će svakako biti prijedlog u narednom periodu da se te plate uistinu povećaju jer, kako u inostranstvo odlaze ljekari, odlaze nam i prosvjetni radnici. U protekloj godini je 14 nastavnika zatražilo raskid radnog odnosa” rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje.

“Ja zaista smatram da su plate prosvjetnih radnika nedovoljne i iznose oko 1408 maraka. Međutim, poređenja radi plata prosvjetnih radnika u Hrvatskoj je oko 5.000 kuna, što je 200 maraka manje nego ovdje. Prosječna plata prosvjetnih radnika u Federaciji i Republici Srpskoj je oko 800 maraka. To su podaci koje ja imam. Međutim, ja jesam za to da se plata prosvjetnim radnicima u Brčko distriktu podigne i mi ćemo na tome raditi kroz donošenje Zakona o platama” rekao je Siniša Milića, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT