Akilov priznao: U ime ISIL-a izvršio sam teroristički napad u Stockholmu

MARKETING
Foto: Xinhua
Uzbekistanski azilant koji je u aprilu prošle godine u Štokholmu ( Stockholmu)  vozeći oteti kamion pregazio i usmrtio pet osoba priznao je na današnjem suđenju krivicu za terorizam, prenosi AFP.

Rakhmat Akilov (39) je doveden u sudnicu u lisicama, zatvorskoj odjeći i obrijane glave i brade, u pratnji advokata.

On je tražio azil ali je odbijen 2016. godine, te je položio zakletvu terorističkoj organizaciji ISIL i izvršio napad, iako ISIL nikada nije preuzeo odgovornost za napad u glavnom gradu Švedske.
Akilov je 7. aprila ukrao kamion za dostavu piva i upao u pješačku ulicu u Stockholmu pokušavajući pregaziti što više osoba.
U napadu je 15 osoba povrijeđeno.

Akilov je pobjegao s mjesta napada, ali je uhapšen nakon nekoliko sati potjere zahvaljujući video nadzoru u saobraćaju.

– Motiv je bio da izazove strah i navede Švedsku da izađe iz međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a – rekao je Akilov advokat.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT