Procjena ugroženosti teritorije Brčko distrikta: Kritične tačke su vodotoci

MARKETING

Danas je u Brčkom predstavljen završetak druge faze ugovora o izradi dokumenata Procjena ugroženosti teritorije Brčko distrikta i Studija izgradnje kapaciteta otpornosti na katastrofe, u skladu sa projektom Hitnog oporavka od poplava.

Druga faza obuhvata analizu svih prikupljenih podataka na osnovu  ranije obavljene identifikacije. Predstavljeni su reprezentativni rizici za Brčko distrikt, scenariji rizika i simulacije istih.

“Na osnovu toga ćemo uvesti projekat Brčko u treću fazu vrednovanja rezultata i treninga implementacije svih pokazatelja na nivou lokalne zajednice. Reprezentativni rizici su hidrološki, rizici od poplava, zatim geološki i rizici od klizišta. Imamo i rizike prekida rizične infrastrukture napajanja energije” rekao je Edin Garaplija, projekt menadžer.

“Naše kritične tačke su vodotoci, imamo u planinskom dijelu Brčko distrikta sela koja trpe od bujičnih poplava. Imamo problem sa nasipom na rijeci Savi. U  infrastrukturnom dijelu nekoliko putnih komunikacija koje budu poplavljene i to nam je težišna aktivnost trenutno” rekao je Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu sigurnost.

Studija za region treba pomoći i izradom mapa rizika i upravljačkim procesom. Finalni dio studije je akcioni plan koji treba omogućiti razvoj sistema zaštite i spašavanja, odnosno ulaganja u prevenciju kako bi se zaštitili od budućih šteta.

“U svakom slučaju samo ćemo unaprijediti ono što smo uradili a novim softverskim rješenjima pomoći sebi i građanima u eventualnoj kriznoj situaciji” rekao je Hasanbašić.

Projekat je finansiran od strane Svjetske banke a vrijeme njegove implementacije je  pet mjeseci i dvadeset dana.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT