Izložba arhivske građe povodom Dana učitelja

MARKETING

U Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta u izložbenom salonu Gradske vijećnice otvorena je Izožba dokumenata i fotografija povodom Svjetskog dana učitelja. Organizator izložbe je Služba za arhiv koja djeluje u okviru Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH.

Čast da otvori izložbu pripala je dugogodišnjoj prosvjetnoj radnici i učiteljici u penziji Cvijeti Ljubojević, koja nije krila oduševljenje sveukupnom organizacijom i idejom koja je izrodila ovakvu izložbu.

“Uzbuđena sam i teško govorim, pogotovo što sam doživjela ovakve lijepe trenutke za sve moje kolege i za mene, a posebno što je moj učenik jedan od organizatora” rekla je Cvijeta Ljubojević, učiteljica u penziji.

Brčanska Služba za arhiv je upravo Dan učitelja odabrala za svoje prvo javno predstavljanje ovakvog tipa. Njen rukovodilac ističe da su ovom izložbom željeli skrenuti pažnju na značaj onoga što arhiv radi i značaj arhivske građe kao javnog dobra.

“Ona ima primarni cij da pozove na razmišljanje najprije učitelje i profesore,  da zajedno promislimo u kakvom su položaju učitelji i profesori danas. Tu je neizostavno vlast, pedagoške institucije i sve institucije koje bi morale shvatiti da osnaživanje statusa učitelja treba biti ugrađeno u naše okvirne politike,  jer se time danas organizovani svijet na najefikasniji način bori protiv siromaštva ili osigurava brži ekonomski rast i održiv razvoj” rekao je Ćazim Suljević, rukovodilac Službe za arhiv.

U čuvanje i zaštitu arhivske građe trebaju biti uključeni svi, od pojedinaca do odgovornih u institucijama. Brčanskoj Službi za arhiv bezrezervnu podršku je pružio i državni arhiv čiji su rukovodioci prisustvovali otvaranju izložbe u Brčkom.

“Arhivi su porodično blago zemlje. Ovo što je javnost danas uspjela da vidi je nešto što je u povoju i ima pozitivan trend i treba ga podržati, u svakom smislu. I javni život i institucije Vlade ovdje u Brčko distriktu” rekao je Saša Klepić, direktor Arhiva Bosne i Hercegovine.

Arhivska građa izložena u okviru izložbe posvećene Danu učitelja tiče se u najvećoj mjeri učiteljskih preporuka, deklaracija o  svjetskim smjernicama strateških pravaca obrazovanja, orginalnih dokumenata raznih priznanja,  dnevnika i slično. Dio izložene građe vezan je uz profesore Vasu Pelagića i Esada Pitića koji su dali nemjerljiv doprinos razvoju obrazovanja.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT