Obrazovanje u 21. vijeku sa fokusom na STEM oblasti

MARKETING

Centar za održivi razvoj organizovao je okrugli sto na temu „Obrazovanje u 21. vijeku sa fokusom na STEM oblasti”.

U STEM spadaju područja prirodnih i matematičkih nauka, tehnologije i inženjerstva. Prezentacije na temu „Otvoreno obrazovanje i digitalna revolucija”, te “Novi pristupi STEM obrazovanju u BiH”, održali su predavači iz Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija Empirica, te Centra za održivi razvoj.

“Ovu temu smo odabrali jer smatramo da je dugoročno gledano edukacija i obrazovanje u 21. vijeku, gdje se promjene tako brzo dešavaju, sigurno jedna od najvažnijih oblasti”, kazao je Edin Mujačić, direktor Centra za održivi razvoj.

Predavanje je namijenjeno svima koji su uključeni u ovaj proces, od nadležnih iz vladinih institucija do obrazovnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih i obrazovanja.

“I mnogo razvijenije zemlje imaju problem da njihovo obrazovanje usklade sa promjenama koje se dešavaju. Toliko brzo napreduje i tehnologija i dolazi do promjena u oblasti nauke i tržišta rada da je to jako teško prilagoditi. Naravno BiH je u još težoj poziciji zbog nedostataka sredstava, komplikovanog sistema. Ali sinergijom formalnog i neformalnog obrazovanja se može nešto uraditi kako bi unaprijedili taj sistem”, kazao je Mujačić.

Obrazovanje u 21. vijeku je drugačije od onog koje su starije generacije imale u svoje vrijeme. Promjene koje se dešavaju u tehničkom smislu zahtijevaju i adekvatno prilagođavanje, a do društva je koliko će biti spremno da tome odgovori.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT