UDIK predstavio publikaciju Ratni zločini u Brčkom 1992-1995 PRESUDE

MARKETING

Povodom Međunarodnog dana nestalih Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije predstavilo je publikaciju pod nazivom “Ratni zločini u Brčkom 1992-1995 PRESUDE”.

Zabrinuti situacijom u BIH po pitanju procesuiranja ratnih zločina iz UDIK-a su došli na ideju da istraže presude Osnovnog suda Brčko distrikta, Apelacionog suda Distrikta, Kantonalnog suda u Tuzli te Vrhovnog suda FBIH u predmetima ratnih zločina.

“Na taj način smo publikovali, dali u javnost i svima onima u Distriktu koji bi željeli ili ne negirati ratne zločine koji su počinjeni. Na ovaj način i u ovoj publikaciji jasno je predstavljen broj osuđenih ratnih zločinaca. Ono što je zabrinjavajuće je da je sud Brčko distrikta donosio jako niske kazne za tri konfesije Distrikta”, kazao je Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a.

Najniža kazna za ratne zločine je bila godina dana a najviša 15 godina. Zabrinjavajuća je i činjenica da za većinu ovih slučajeva javnost ne zna. Neki predmeti koji su trebali biti suđeni za ratne zločine, alocirani su kao krivično djelo – ubistvo. Ovaj podatak, ističu, posebno zabrinjava.

“20 godina poslije rata ovo je prva publikacija i za Brčko distrikt i za BiH koja tretira ljude iz sva tri naroda koji su optuženi za ratne zločine u ovom gradu”, kazao je Čudić.

Strašna je i činjenica, dodaje Čudić, da u Brčkom nema spomenika civilnim žrtvama rata iz našeg grada. Zajednički spomenik za sve civilne žrtve grada Brčkog iz sva tri stradala naroda. Žalosno je to i da ne postoji neka inicijativa za njegovu izgradnju, komentariše Ćudić.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT