UDIK obilježio Dan bijelih traka u Brčkom

MARKETING

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije organizovalo je aktivnost u povodu Međunarodnog dana bijelih traka. Aktivnost je upriličena na Trgu mladih u Brčkom a prolaznici su imali priliku da uzmu bijelu traku i na taj način iskažu solidarnost sa svim žrtvama zločina počinjenih u Prijedoru.

Iz UDIK-a podsjećaju da su 31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. To je prvi put da su nakon nacističkog proglasa iz 1939. članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje.

udik bijele trake 2580

“Ono što je za nas najgora činjenica je što se to dogodilo u BiH, zemlji koja bi trebala biti multikulturalna i primjer Evropi. Dogodio se jedan fašistički čin. Mi na ovaj način želimo samo da podsjetimo javnost da grad Prijedor nema spomenika ubijenoj djeci grada Prijedora, da još uvijek postoji samo inicijativa za izgradnju spomenika. Da podsjetimo da su takvo zlo koje se dogodilo činili neljudi prvenstveno. Nije za to odgovoran srpski narod nego rukovodstvo koje je to tada naredilo”, kazao je Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a.

udik bijele trake 2578

Na pitanje zašto baš u Brčkom obilježavanje Dana bijelih traka Ćudić odgovara:

“Zato što je Brčko multikulturalan grad, grad evropske budućnosti, grad ( barem se tako predstavlja u javnosti) u kome se ispunjavaju želje. Sad bi bilo vrijeme i da se ispuni želja za izgradnju spomenika civilnim žrtvama rata u ovome gradu. Mislim da je tragika Prijedora i Brčkog jednaka kada su u pitanju žrtve”

S druge strane tragika je, kaže Ćudić, još gora jer se o tome u Brčkom još uvijek javno šuti. Ne govore oni koji bi o tome trebali govoriti.

“Treba da govore one nevladine organizacije koje su smještene i registrovane na području Brčkog. Isključujem iz ovoga slučaja organizacije žrtava jer su to subjektivne organizacije koje nažalost nemaju međusobni stav, među svim žrtvama na svim stranama. Organizacije trebaju da se uzdignu iznad toga i da zdrave glave i razuma mogu da razgovaraju o žrtvama na svim stranama”, kazao je Ćudić.

UDIK je današnjom aktivnošću želio podsjetiti javnost na ono što je predstavljalo početak kampanje istrebljenja nesrpskog stanovništva kroz otvaranje koncentracionih logora, masovne egzekucije, silovanja i razne druge zločine. Stavljanjem bijele trake odajemo počast svim nastradalima i iskazujemo solidarnost sa svim žrtvama kojima se negira pravo na sjećanje.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT