Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
No menu items!

Konaković: Diplomatski susreti nagovještavaju otvorena vrata u EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, ističe važnost nedavnih susreta s njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom i generalnom direktoricom za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst kao ključni korak u jačanju diplomatskih odnosa zemlje i njezinog približavanja Evropskoj uniji.

“Čini mi se da je ovo sad kulminacija i da smo u ciljnoj ravnini ove naše priče o otvaranju pregovora s Evropskom unijom i dolazak visokih zvanica pokazuje da su vrata EU za nas širom otvorena.”, rekao je ministar Konaković. Dodaje da su ti susreti dio kontinuirane diplomatske ofanzive koju vanjska politika BiH demonstrira u posljednjih nekoliko mjeseci.

Razgovori s njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom fokusirali su se na sigurnosne aspekte, ali i na evropski put BiH. Ministar Konaković naglašava važnost iskorištavanja ove prilike i otvorenih vrata Unije za zemlju.

“Dolazak Angeline Eichhorst pokazuje posvećenost Brisela ovoj cijeloj priči i u pravu su oni koji kažu da EU trenutno pokazuje više interesa da BiH bude unutra, nego neki domaći političari koji na svojim sastancima zagovaraju da se možda i ne otvaraju pregovori.”, istakao je Konaković.

Ministar Konaković smatra da je važno da BiH iskoristi ovu priliku za približavanje EU i ističe podršku koju zemlja dobiva iz Brisela.

“Dolazak ovako velikog broja važnih zvaničnika u BiH ne može objasniti nikako drugačije nego kao poruka da su nam širom otvorena vrata EU.”, rekao je Konaković.

Naglašava da podrška iz Brisela dolazi u konkretan paket pomoći, ističući inicijalnu podršku od dvije milijarde maraka od strane EU, što predstavlja značajan signal za BiH.

Ministar Konaković takođe ističe unutarnje izazove koji stoje pred BiH, posebno od strane političara koji ne podržavaju evropski put.

“Nakon ovih velikih šansi, kao što je to bio slučaj s Aprilskim paketom i nekim drugim, prođe puno vremena prije nego postanemo ponovo zanimljivi ljudima koji sada pokazuju ovakav interes. Ako sada propustimo priliku, treba znati da EU ima izbore, Amerikanci imaju izbore, kako će izgledati naredni procesi, koliko će se brzo ići u proširenje, ne znam.”, zaključio je Konaković.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti