Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!

IZBORI SU PRED NAMA OKTOBAR MJESEC SE PRIBLIŽAVA

VEĆ SADA SMO SVJEDOCI PROMJENA NA POLITIČKOJ SCENI U BRČKO DISTRIKTU BIH NAROČITO  U POGLEDU POVJERENJA GRAĐANA POJEDINIM PROBOSANSKIM STRANKAMA

NAROD I PRAVDA, SBB I SDP SU SVE SNAŽNIJI I ORGANIZOVANIJI DOK SDA OČIGLEDNO ODLAZI SA POLITIČKE SCENE ČEMU ZNAČAJNO DOPRINOSI DEZORIJENTISANO RUKOVODSTVO NIZOM POGREŠNIH POTEZA

 

Odmah na početku želim konkretno potkrijepiti tvrdnje o značajnom jačanju u Brčko Distriktu BiH političkih stranaka koje su samo do prije deset mjeseci bile u opoziciji i to prevashodno Naroda i Pravde i SBB-a, kao i SDP-a kojem pogoduje i okolnost da je ta stranka dio vlasti na nivou BiH i entiteta FBiH.

Svoju tvrdnju koja ukazuje na prisutne trendove rasta ovih političkih stranaka započet ću analizom nedavno provedene ankete Portala OTISAK.BA.

Anketa provedena na veoma respektabilnom uzorku od 2080 građana koji su učestvovali u izboru najboljeg Poslanika u SKUPŠTINI Brčko Distrikta BiH, jasno je pokazala da je DAMIR BULČEVIĆPREDSJEDNIK NARODA i PRAVDE Brčko Distrikta BiH ubjedljivo dobio najveće povjerenje građana.

Za mene to nije iznenađenje, obzirom da je DAMIR BULČEVIĆ u skupštinskim klupama pokretao niz korisnih inicijativa za koje nažalost nije bilo sluha u periodu kada je djelovao kao opozicioni POSLANIK.

Naravno, nije ostalo nezapaženo ni njegovo djelovanje i podrška  mnogobrojnim UDRUŽENJIMA GRAĐANA, sportskim i lovačkim udruženjima te njegova podrška za rješavanje statusnih pitanja demobilisanih boraca, logoraša i civilnih žrtava rata, kada ukupne boračke populacije i njihovih udruženja.

Ovom prilikom želim istaći i njegovu svakodnevnu komunikaciju sa građanima Brčko Distrikta BiH (svjedok sam takvog odnosa obzirom da sam kao gost prisustovao nizu tribina  koje je Narod i Pravda organizovala širom Disrikta).

Njegovo angažovanje cijeni i POSLOVNA ZAJEDNICA čije inicijative veoma često podržava.

U navedenoj anketi značajno mjesto zauzela je i INA PAMUKČIĆPREDSJEDNIK SBB-a i veoma aktivna POSLANICA  u SKUPŠTINI Brčko Distrikta BIH.

Navedene trendove povjerenja građana na isti način slijede i rezultati ŠEFOVA ODJELA U VLADI Brčko Distrikta BiH, gdje je i prema mom očekivanju prvo mjesto zauzeo SUVAD MAŠIĆŠEF ODJELA ZA PROSTORNO PLANIRANJE I IMOVINSKE ODNOSE, koji je također kadar Naroda i Pravde Brčko Distrikta BiH.

Njegovi rezultati su konkretni te smo ovih dana svjedoci da je u skupštinsku proceduru uputio nakon što je VLADA usvojila  SEDAM REGULACIONIH PLANOVA koje je u svom odjelu inicirao i pripremio, što je veoma značajan iskorak u postojećem sivilu i zastoju urbanizacije kako gradske zone tako i cjelokupnog prostora Distrikta.

Sem toga Suvad Mašić najavljuje donošenje još PET REGULACIONIH PLANOVA do kraja godine, većinom vezano za gradsku zonu. Pored svega navedenog treba istaknuti okolnost da je  njegovo ODJELJENJE  započelo konkretnu proceduru donošenja PROSTORNOG PLANA BRČKO DISTRIKTA BIH, kojeg čekamo još od 2017. godine.

Obzirom da je to ključni akt neophodan za dalje planiranje  razvoja i urbanizacije cijelog prostora Brčko Distrikta BiH, što smatram snažnim iskorakom u daljim razvojnim planovima naše sredine.

Napominjem također da je Tufekčić Senad ŠEF ODJELA IZ REDA SBB-a zauzeo drugo mjesto u ovoj anketi što je svakako rezultat jačanja i ove stranke na prostoru Brčko Distrikta BiH.

Još jedna anketa provedena na pomenutom portalu zavređuje pažnju a odnosi se na izbor najboljeg MINISTRA U MINISTARSKOM VIJEĆU BiH, gdje je također  prema mom očekivanju ubjedljivu pobjedu ostvario ELMEDIN KONAKOVIĆ PREDSJEDNIK NARODA I PRAVDE BiH I MINISTAR VANJISKIH POSLOVA BiH.

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu MINISTARSKOG VIJEĆA BiH i to naročito na planu međunarodnog pozicioniranja BiH, gdje smo do sada bili suočeni sa potpunom izolacijom naše države zahvaljujući inertnosti prethodne vlasti,  za veoma kratko vrijeme ovo stanje značajno promijenjeno u pozitivnom smislu. Elmedin Konaković je zahvaljujući svojoj neiscrpnoj energiji i posvećenosti politici jačanja međunarodnog položaja BiH stalnim kontaktima sa zvaničnicima i relevantnim diplomatama iz SAD-a, ključnih zapadnoevropskih zemalja –zemlje KVINTE i EVROPSKIM ZVANIČNICIMA U BRISELU, zajedno sa liderima i izabranim zvaničnicima „TROJKE“ u institucijama BiH obezbijedio novu šansu našoj državi na EVROPSKOM PUTU i novi impuls saradnje sa NATO SAVEZOM.

Također zajedno sa koalicionim partnerima na programu „TROJKE“ Elmedin Konaković svakodnevno inicira borbu protiv korupcije te reformi koje je neophodno provesti- 14 PRIORITETA na EVROPSKOM putu.

Zato i nije čudo i uopšte me ne iznenađuje da je oštrica odlazeće vlasti usmjerena upravo protiv Elmedina Konakovića jer smo svjedoci da već niz godina iz tih redova pokušavaju mu otvoriti bilo kakve afere kako u privatnom tako i poslovnom životu, kako bi diskreditovali njegove rezultate .

U ovoj anketi sasvim je logično i očekivano da je na drugom mjestu ZUKAN HELEZ– POTREDSJEDNIK SDP BiH I  MINISTAR OBRANE čiji rezultati u jačanju ORUŽANIH SNAGA BiH I uspješna saradnja sa NATO SAVEZOM prepoznatljivi su u javnosti pa tako i u našoj sredini.

Moje uvjerenje da će nakon OKTOBAR MJESECA i održanih lokalnih izbora doći do bitnih promjena naročito kod izjašnjavanja većine građana koji prihvataju programe PROBOSANKIH STRANAKA i to u korist NiPa, SBB-a I SDPa u odnosu na „odlazeću elitutemeljim i na činjenici da  ove stranke transparentno i javno prikazuju i objavljuju svoje jačanje velikim prilivom novih članova i to najvećim dijelom iz reda mladih.

Svjedoci smo objava iz NiP-a iznešenim na PRESKONFERENCIJI na kraju prošle godine da je samo u prethodnoj godini primljeno više od 180 novih članova, što je trend koji je nastavljen i  početkom ove godine obzirom da gotovo svaki dan ova politička stranka objavljuje fotografije sa prijemom novih članova i to najviše mladih.

Slično je stanje i u SBB-u  nedavno je Fahrudin RadočićPredsjednik te stranke podijelio 120 knjižica novoprimljenim članovima u Brčko Distriktu BiH. Vidljivo je također da i SDP u našoj sredini jača svoje redove i objavljuje nove prijeme. Vjerujem da se slični procesi odvijaju i u okviru STRANKE ZA BIH, mada da o tome nemam dovoljno informacija.

U isto vrijeme naspram ovih transparentnih objava o jačanju pomenutih stranaka koje nazivamo PROBOSANSKIM STRANKAMA prisutna je sasvim suprotna tendencija koja se odnosi na „ODLAZEĆU ELITU“  na čelu  sa SDA koja kao da je svoje djelovanje nastavila u ilegali.

Nakon niza kardinalnih grešaka, loših procjena i dezorijentisanosti u toku procesa razrješenja njihovih kadrova i odlaska u opoziciju, te nerealnog pokušaja povratka kada su se služili metodama koje u našoj sredini očigledno ne prolaze, sada se pojavljuju uglavnom samo na konferencijama za štampu gdje se  služe već viđenim narativom, šupljim populizmom i navodnim patriotizmom koji ničim nije utemeljen a da istovremeno sve one koji ne misle kao i oni etiketiraju kao izdajnike i poslušnike.

O njima kao jasnu sliku dezorijentisanosti  potkrepljujem primjerom organizovanja Skupštine te stranke u „DIVANHANI“ i izboru novog-starog Predsjednika i to u potpunoj ilegali- što vjerujem nije zabilježeno u dosadašnjoj praksi u radu političih stranaka na ovom prostoru.

Naime, čin izbora u svim političkim strankama je svečani čin, kada se sumiraju rezultati i najavljuju planovi i programi za budućnost, predstavljaju gosti prisutni IZBORNOJ SKUPŠTINI- predstavnici političkih stranaka koji sarađuju sa njima ukoliko ih uopšte imaju i naravno ponosni delegati skupštine koji su dobili povjerenje da biraju rukovodstvo I koji usvajaju najviše akte stranke.

Eto od svega toga na ovoj Skupštini „odlazeće elite“ zabilježena je fotografija samo radnog predsjedništva koje je vodilo skupštinu i objavljen izbor Predsjednika stranke a da je to već unaprijed bilo poznato.

Uostalom to je do sada i bila praksa transparentnog nastupa i ove političke  stranke, sjetimo se samo da je na nedavno održanom KONGRESU SDA u Sarajevu gdje je također izabran stari-novi PREDJEDNIK svjedočili smo da delegati iz Brčko Distrikta BiH svečano uz fotografisanje i osmjehe odlaze na taj KONGRES.

Naravno već sada jedan broj tih delegata koji su se nalazili na tim fotografijama napustili su stranku a već su i najave da će biti još više odlazaka ne samo članova nego i „provjereni i istaknuti kadrova“ te stranke.

Nakon samo deset mjeseci od promjene vlasti u našoj sredini dolazi do drastične promjene odnosa građana jer ranije bilo je sasvim normalno da se fotografišu podobni i poslušni članovi SDA koji su bez ikakvih ozbiljnih kriterija zaposjeli mjesta u javnoj upravi, jedina ulaznica za takva zapošljenja bila je knjižica te stranke i za još bolje i sigurnije zapošljavanje bio je kriterij da ste u rodu sa nekim od pripadnika „elite“.

Sada su realnosti drugačije te je sada sasvim jasno da su ta vremena prošla i da se svi oni koji nisu prihvatali programe te stranke sada su veoma transparentni i odlučni u želji da se izvrše promjene u političkom ambijentu u Brčko Distriktu BiH dok „odlazeća elita“ sada je u dubokoj ilegali sa svim svojim uhljebima i poslušnicima i to djeluje potpuno dezorijentisano.

Istina želim istaći da u ovom političkom ambijentu nije sve crnobijelo obzirom da mi je poznato da među članovima te stranke  i u rukovodstvu  ima mladih i ambicioznih i obrazovanih kadrova, na njima je veliki izazov da nastave svoje djelovanje i razvojni lični  put nakon ovog debakla stranke kojoj pripadaju. Obzirom da je oktobar mjesec već veoma blizu i da sam svjestan okolnosti da će „jurišnici odlazeće elite“  pokušati ove moje tvrdnje negirati bez obzira na sve ostajem čvrsto na opredjeljenju i procjeni da odlazeća elita na programu kojem je djelovala nema  nikakvu perspektivu.

 

Mirsad Đapo

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti