Četvrtak, 30 Marta, 2023
No menu items!

Milić: Podrška opravdanim zahtjevima – smanjiti javni sektor a povećati plate

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je danas da podržava opravdane zahteve štrajkača u Brčkom, ali samo one koji su realni i koji će dovesti do kvalitetnije javne usluge.

„Na žalost, iskustva koja do sada imamo, govore da se oni koji imaju najniža primanja, ispod 1.000 KM, a time i najviše razloga za štrajk, u stvari, najmanje čuju, a prijetnje i pozivi koji dolaze iz pojedinih političkih stranaka da će oni organizovati štrajkove, kao i ukupan kontekst u kome se sve dešava, ozbiljno ukazuju na pokušaj političke instrumentalizacije štrajkova u Brčkom“, rekao je Milić, dodajući da se time, ne jača, već samo slabi pozicija štrajkača.

On je, komentarišući poslednje štrajkove radnika, naveo da se u javnom sektoru Distrikta, koji zapošljava oko 5.100 radnika, godišnje, na plate potroši oko 150 miliona maraka.

„Na žalost, tolika sredstva istovremeno nisu bila garancija postojanja kvalitetnijih javnih usluga, osim što su ozbiljno iscrpila javne resurse i potencijal za povećanja plata. Nama je potreban manji broj izvršilaca ali sa većim primanjima i na tome treba raditi u skladu sa zakonom“, rekao je Milić.

On je naglasio da će Vlada Distrikta formirati pregovaračke timove za pregovore sa štrajkačima i da je na realizaciji pojedinih zahtjeva već počela da radi, kao što je stvaranje zakonskog osnova za zaključenje opšteg i granskih kolektivnih ugovora.

„Radi se i na izmjenama zakona o platama koje će omogućiti povećanje plata ali će njihov rast biti ograničen raspoloživim sredstvima, pri čemu prednost treba dati onima koji imaju najmanja primanja. Takođe, postavlja se pitanje šta je i sa visinom socijalne pomoći, naknada i dodataka, kao što je dječiji doplatak, tuđa njega i pomoć i sl.koje takođe treba povećati. Budžet ne pripada samo javnom sektoru, već svim građanima“, rekao je Milić.

On je rekao da je ključno da se štrajkovi održavaju u skladu sa zakonima, ali na način koji neće dovesti do ugrožavanja javnih funkcija, naročito tamo gde postoji mogućnost krivične odgovornosti zbog neadekvatnog pružanja usluga.

 

 

 

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu zabilježeni slučajevi kršenja visine marže kod prodaje nafte

Inspektori Inspektorata Brčko distrikta BiH u prvom kvartalu ove godine izvršili su 39 kontrola kvaliteta goriva na benzinskim pumpama,...

Nedavno smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) kritikuje novu vlast

Nedavno smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) na svojoj zvaničnoj fb stranici kritikovao je novu vlast. " Izuzev ekscesivnog promoviranja protokolarnih susreta, pa...

Turistička zajednica serijalom TV emisija promoviše turističke potencijale Brčko distrikta

Udruženje Turistička zajednica Brčko distrikta BiH, u proteklih godinu dana realizovala je nekoliko značajnih projekata među kojima se izdvaja obilježavanje Svjetskog dana voda, Svjetskog...
- Reklama -

Više vijesti