Subota, 28 Januara, 2023
No menu items!

U 2022. godini za nagrade zaposlenima u brčanskom pravosuđu 226.397,60 KM

Skupština Brčko distrikta BiH održala je 36. redovno zasjedanje na kojem je najveću pažnju poslanika izazvala informacija o isplaćenim nagradama zaposlenih u pravosudnim institucijama  Distrikta.

Predsjednik Pravosudne komisije koji je ujedno i direktor Kancelarije za pravnu pomoć Safet Pizović, kazao je da je u 2022. godini iz Budžeta Distrikta izdvojeno 226.397,60 KM za nagrade službenika i namještenika u brčanskim pravosudnim institucijama.

Nakon niza pravdanja postupaka od strane predsjednika Pravosudne komisije,  svi poslanici su podržali inicijativu da se redefiniše sistem nagrađivanja u pravosudnim institucijama od strane Pravosudne komisije s ciljem da se ukine dosadašnji sistem.

„Tokom diskusije preovladao je stav o potrebi da se Pravosudna komisija zamijeni odjeljenjem u Vladi Brčko distrikta koje bi se bavilo tim pitanjem. Prepreka za realizaciju ovog krupnog reformskog zahvata, u okviru reforme kompletne javne uprave, jeste Statut Distrikta koji predviđa postojanje Pravosudne komisije. Očigledno je da će nam u tom smislu trebati podrška većeg broja poslanika da bismo ciljano išli na izmjenu Statuta“, naglasio je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

 U drugom čitanju Skupština je usvojila  Zakon o regulisanju djelatnosti osiguravajućih društava na području ove lokalne zajednice. Riječ je o propisu koji na određeni način upućuje na primjenu entitetskih propisa kada je u pitanju rad osiguravajućih društava, shodno njihovoj registraciji.

“Ukoliko je osiguravajuće društvo registrovano u agenciji u Republici Srpskoj onda se primjenjuje zakon iz Republike Srpske, ili federalni zakon ako je društvo registrovano u agenciji u Federaciji BiH”, dodao je Milić.

Također, usvojeno je niz odluka o utvrđivanju javnih interesa za realizaciju nekoliko kapitalnih projekata, kao i odluke kojima su poslovni prostori u vlasništvu Distrikta dati na korištenje bez naknade za četiri brčanska udruženja pacijenata: „Život s celijakijom“, „Bubreg“, „Luj Braj“ i „Brčansko srce“. 

Najnovije vijesti

Čelnici Distrikta održali sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik...

Skupština donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih funkcija

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je Skupština na 37. redovnom zasjedanju donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih...

Brčko: Otvorena izložba “Prvaci/prvakinje”

https://www.youtube.com/watch?v=Fg-LzUMpiEw

Skupština Distrikta započela 37. redovno zasjedanje

https://www.youtube.com/watch?v=G26G-fn8d-U&t=24s

U službenoj posjeti Policiji Distrikta boravila ambasadorica Francuske u BiH

 U službenoj posjeti Policiji Brčko distrikta BiH danas je boravila ambasadorica  Republike Francuske u Bosni i Hercegovini njena ekselencija Kristina Tudik (Christine Toudic) u...
- Reklama -

Više vijesti