Četvrtak, 28 Septembra, 2023
No menu items!

U 2022. godini za nagrade zaposlenima u brčanskom pravosuđu 226.397,60 KM

Skupština Brčko distrikta BiH održala je 36. redovno zasjedanje na kojem je najveću pažnju poslanika izazvala informacija o isplaćenim nagradama zaposlenih u pravosudnim institucijama  Distrikta.

Predsjednik Pravosudne komisije koji je ujedno i direktor Kancelarije za pravnu pomoć Safet Pizović, kazao je da je u 2022. godini iz Budžeta Distrikta izdvojeno 226.397,60 KM za nagrade službenika i namještenika u brčanskim pravosudnim institucijama.

Nakon niza pravdanja postupaka od strane predsjednika Pravosudne komisije,  svi poslanici su podržali inicijativu da se redefiniše sistem nagrađivanja u pravosudnim institucijama od strane Pravosudne komisije s ciljem da se ukine dosadašnji sistem.

„Tokom diskusije preovladao je stav o potrebi da se Pravosudna komisija zamijeni odjeljenjem u Vladi Brčko distrikta koje bi se bavilo tim pitanjem. Prepreka za realizaciju ovog krupnog reformskog zahvata, u okviru reforme kompletne javne uprave, jeste Statut Distrikta koji predviđa postojanje Pravosudne komisije. Očigledno je da će nam u tom smislu trebati podrška većeg broja poslanika da bismo ciljano išli na izmjenu Statuta“, naglasio je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

 U drugom čitanju Skupština je usvojila  Zakon o regulisanju djelatnosti osiguravajućih društava na području ove lokalne zajednice. Riječ je o propisu koji na određeni način upućuje na primjenu entitetskih propisa kada je u pitanju rad osiguravajućih društava, shodno njihovoj registraciji.

“Ukoliko je osiguravajuće društvo registrovano u agenciji u Republici Srpskoj onda se primjenjuje zakon iz Republike Srpske, ili federalni zakon ako je društvo registrovano u agenciji u Federaciji BiH”, dodao je Milić.

Također, usvojeno je niz odluka o utvrđivanju javnih interesa za realizaciju nekoliko kapitalnih projekata, kao i odluke kojima su poslovni prostori u vlasništvu Distrikta dati na korištenje bez naknade za četiri brčanska udruženja pacijenata: „Život s celijakijom“, „Bubreg“, „Luj Braj“ i „Brčansko srce“. 

Najnovije vijesti

Usvojen rebalansa budžeta Distrikta u iznosu od 40.576. 539, 85 KM

Na 49. redovnoj sjednici poslanici su usvojili Prijedlog rebalansa budžeta Distrikta u iznosu od 40 576 539, 85 KM...

Brčko: Od pokvarenog kajmaka do opomene pred tužbu

Prije mjesec dana na adresu redakcije BDC TV stigla je fotografija pokvarenog kajmaka koju je zabilježio čitalac u obližnjem marketu na području Brčko distrikta...

Brčko: Bulatović pozdravlja početak nove školske godine

Povodom početka nove školske godine šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, Zoran Bulatović, posjetio je Treću osnovnu i Tehničku školu. Tom...

Zvaničnici Brčko distrikta BiH uputili čestitku povodom početka nove školske godine

Povodom početka nove školske godine najviši zvaničnici Brčko distrikta BiH danas su uputili čestitke. " Poštovani učenici, roditelji i prosvjetni radnici, upućujemo vam iskrene čestitke povodom...

Milijana Simić: Politika diktira godišnje rotacije učitelja u školama

Svaki početak školske godine u Brčkom je izuzetno stresan za roditelje učenika koji su u razrednoj nastavi. Nekada je to bio najljepši dio godine,...
- Reklama -

Više vijesti