Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Konkurs u JP Putevi Brčko: Nelogičnosti koje vrijeđaju zdrav razum

U moru raznih primjera konkursa koji zaslužuju da budu pod posebnom lupom zbog moguće korupcije pri zapošljavanju, a koji većinom ostanu na onoj narodnoj “čula – kazala”, u ovom slučaju se radi o nelogičnostima koje, najblaže rečeno, vrijeđaju zdrav razum, objavilo je Udruženje građana Demos Brčko.

” Naime, u konkursu koji je raspisan od strane JP Putevi, a sve zbog popunjavanja određenih pozicija, ne možemo a da ne primijetimo sljedeće:

Za poziciju “Stručni saradnik za javne nabavke i tehničku dokumentaciju” u dijelu koji se odnosi na minimalne tehničke uslove, jasno se vidi da poziciju može da popuni osoba sa SSS/VŠS/VSS tehničkog ili društvenog smijera??!! bez radnog iskustva!!!

Dakle, imali bismo stručnog saradnika (od ekonomiste, elektrotehničara, geometra,…, dipl. pravnika, profesora geografije, istorije, fizičkog vaspitanja,…, učitelja, sociologa, filozofa, novinara,…) bez prethodnog radnog iskustva!”

Da stvar bude još nelogičnija, za poziciju “Radnik na kontroli i naplati parkinga na terenu” čije popunjavanje se takođe traži navedenim konkursom, obavezna je godina iskustva. Stoga iz Demosa pitaju:

Da li je normalno da se za “stručnjake” ne traži propisano zanimanje u skladu sa opisom posla i obavezno radno iskustvo, dok je za radnike na naplati parkinga iskustvo obavezno…?

Ako i vi znate ovakve ili slične slučajeve i ako imate argumentaciju, budite slobodni da nam se javite i time pomognete u realizaciji borbe protiv korupcije u zapošljavanju koju nastavljamo i u 2023. godini.

Prošle godine smo obrađivali problem “ugovoraca”, a ove godine idemo korak dalje i bavimo se korupcijom u zapošljavanju kod angažovanja na određeno i neodređeno vrijeme.

NE korupciji u zapošljavanju!”

 

 

 

 

Izvor: Plural.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti