Subota, 28 Januara, 2023
No menu items!

Konkurs u JP Putevi Brčko: Nelogičnosti koje vrijeđaju zdrav razum

U moru raznih primjera konkursa koji zaslužuju da budu pod posebnom lupom zbog moguće korupcije pri zapošljavanju, a koji većinom ostanu na onoj narodnoj “čula – kazala”, u ovom slučaju se radi o nelogičnostima koje, najblaže rečeno, vrijeđaju zdrav razum, objavilo je Udruženje građana Demos Brčko.

” Naime, u konkursu koji je raspisan od strane JP Putevi, a sve zbog popunjavanja određenih pozicija, ne možemo a da ne primijetimo sljedeće:

Za poziciju “Stručni saradnik za javne nabavke i tehničku dokumentaciju” u dijelu koji se odnosi na minimalne tehničke uslove, jasno se vidi da poziciju može da popuni osoba sa SSS/VŠS/VSS tehničkog ili društvenog smijera??!! bez radnog iskustva!!!

Dakle, imali bismo stručnog saradnika (od ekonomiste, elektrotehničara, geometra,…, dipl. pravnika, profesora geografije, istorije, fizičkog vaspitanja,…, učitelja, sociologa, filozofa, novinara,…) bez prethodnog radnog iskustva!”

Da stvar bude još nelogičnija, za poziciju “Radnik na kontroli i naplati parkinga na terenu” čije popunjavanje se takođe traži navedenim konkursom, obavezna je godina iskustva. Stoga iz Demosa pitaju:

Da li je normalno da se za “stručnjake” ne traži propisano zanimanje u skladu sa opisom posla i obavezno radno iskustvo, dok je za radnike na naplati parkinga iskustvo obavezno…?

Ako i vi znate ovakve ili slične slučajeve i ako imate argumentaciju, budite slobodni da nam se javite i time pomognete u realizaciji borbe protiv korupcije u zapošljavanju koju nastavljamo i u 2023. godini.

Prošle godine smo obrađivali problem “ugovoraca”, a ove godine idemo korak dalje i bavimo se korupcijom u zapošljavanju kod angažovanja na određeno i neodređeno vrijeme.

NE korupciji u zapošljavanju!”

 

 

 

 

Izvor: Plural.ba

Najnovije vijesti

Čelnici Distrikta održali sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik...

Skupština donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih funkcija

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je Skupština na 37. redovnom zasjedanju donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih...

Brčko: Otvorena izložba “Prvaci/prvakinje”

https://www.youtube.com/watch?v=Fg-LzUMpiEw

Skupština Distrikta započela 37. redovno zasjedanje

https://www.youtube.com/watch?v=G26G-fn8d-U&t=24s

U službenoj posjeti Policiji Distrikta boravila ambasadorica Francuske u BiH

 U službenoj posjeti Policiji Brčko distrikta BiH danas je boravila ambasadorica  Republike Francuske u Bosni i Hercegovini njena ekselencija Kristina Tudik (Christine Toudic) u...
- Reklama -

Više vijesti