Četvrtak, 30 Marta, 2023
No menu items!

Čelnici Distrikta održali sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović održali su danas u Gradskoj vijećnici radni sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko Johnom Clintom Williamsonom i supervizorom za Brčko Jonathanom Mennutijem.

Čelnici su arbitra informisali o aktuelnoj političkoj situaciji i funkcionisanju institucija u Brčko distriktu BiH. Ujedno su Williamsona upoznali s funkcionisanjem novih institucija – Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim izazovima s kojima se suočavaju Vlada i Skupština Distrikta kao što je inflacija koja je pogodila mnoge kategorije stanovništva, ali i preduzetim mjerama koje vode umanjenju efekata iste. Govorilo se o mjerama unapređenja privrednog razvoja i koracima u reformi upravnog sistema te njegovog usklađivanja s evropskim standardima.

Arbitar Williamson zadovoljan je dosadašnjim radom Vlade i Skupštine, a posebno je pohvalio zajedničko djelovanje u pravovremenom i transparentnom usvajanju budžeta.

On je ujedno izrazio svoje zadovoljstvo povodom provođenja Naloga supervizora o spomenicima u Brčkom, a koji se odnosi na izgradnju Spomenika civilnim žrtvama rata, čije će otvaranje biti upriličeno narednog mjeseca.

Arbitar Williamson je prethodno boravio u Distriktu na sastanku sa zvaničnicima u novembru 2021. godine.

 

 

 

Vlada Brčko distrikta BiH

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu zabilježeni slučajevi kršenja visine marže kod prodaje nafte

Inspektori Inspektorata Brčko distrikta BiH u prvom kvartalu ove godine izvršili su 39 kontrola kvaliteta goriva na benzinskim pumpama,...

Nedavno smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) kritikuje novu vlast

Nedavno smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) na svojoj zvaničnoj fb stranici kritikovao je novu vlast. " Izuzev ekscesivnog promoviranja protokolarnih susreta, pa...

Turistička zajednica serijalom TV emisija promoviše turističke potencijale Brčko distrikta

Udruženje Turistička zajednica Brčko distrikta BiH, u proteklih godinu dana realizovala je nekoliko značajnih projekata među kojima se izdvaja obilježavanje Svjetskog dana voda, Svjetskog...
- Reklama -

Više vijesti